Aranyérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat a világkupán

Aranyérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat a világkupán

Sport

Aranyérmet nyert a magyar csapat vasárnap a férfi párbajtőrözők Buenos Aires-i világkupaversenyén.

A Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Keszthelyi Zsombor összeállítású együttes a 16 között 45-22-re verte a hazaiak alakulatát, majd nagy bravúrt végrehajtva 39-31-re az olimpiai bajnok japánokat. A taktikus küzdelmet hozó mérkőzésen a magyarok apránként nyolctusos előnyt dolgoztak ki, az utolsó párban pedig Kano Koki igyekezett felzárkózni Naggyal szemben, de szűk fél perccel a vége előtt jelezte, hogy befejezi a küzdelmet, mivel akkor még mindig megvolt a nyolc találatnyi különbség. Így a két vívó lepörgette a hátra lévő időt.

Hasonlóan ért véget a franciákat búcsúztató csehek elleni elődöntő, azzal a különbséggel, hogy ezen a mérkőzésen a magyarok sokáig három-négytusos hátrányban voltak, szívós munkával zárkóztak fel, egyenlítettek, majd előnybe kerültek, az utolsó asszó végéhez közeledve pedig, 35-28-nál már nem volt visszaút az ellenfélnek, így nem is esett több találat.

Az aranyért a venezuelaiakkal vívott a magyar csapat, nyolc párt követően döntetlen volt az állás, utolsóként azonban Nagy 7-1-re verte London olimpiai bajnokát, Ruben Limardo Gascont, így 32-26-tal zárult a mérkőzés.

Szilágyi Áron ismét aranyérmes a kard világkupán

A 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely – a hunfencing.hu oldal beszámolója szerint – lábsérülése miatt ezúttal kihagyta a csapatversenyt, melyen 27 együttes indult.

A hétvége több kiemelkedő magyar eredményt hozott: a férfi párbajtőrözők diadala előtt, Kun Anna nyerte a női párbajtőrözők kínai vk-versenyét, Nancsingban, a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard vk-n Szilágyi Áron győzött, majd a magyar csapat – Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban – bronzéremmel zárt a Zarándi Csaba világkupán. Nagy Dávid hetedik lett Buenos Airesben és ugyancsak a hetedik pozícióban fejezte be szereplését a női párbajtőrcsapat Kínában.

A vívók számára áprilistól már az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak zajlik.

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Buenos Aires, 27 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Argentína 45:22 (Andrásfi +9, Koch +7, Nagy +4, Keszthelyi +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Japán 39:31 (Nagy +4, Koch +3, Andrásfi +1).

Elődöntő: Magyarország-Csehország 35:28 (Nagy +8, Koch 0, Andrásfi -1).

Döntő: Magyarország-Venezuela 32:26 (Nagy +6, Koch +3, Keszthelyi -1, Andrásfi -2).

Végeredmény: 1. Magyarország (Andrásfi Tibor, Keszthelyi Zsombor, Koch Máté, Nagy Dávid, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Andrásfi Tibor, Dancsházy-Nagy Tamás, Somfai Péter, Halla Péter), 2. Venezuela, 3. Csehország.

Fotó: Magyar Vívó Szövetség