Svédország-Magyarország 30-25 (18-15)

A svédektől is kikaptak a mieink, nem jutottak nyolc közé a lányok a kézilabda Eb-n

Sport

A magyar női kézilabda-válogatott 30-25-re kikapott Svédországtól az Európa-bajnoki középdöntő ljubljanai csoportjának harmadik játéknapján, hétfőn, ezzel eldőlt, hogy a 11. vagy a 12. helyen zárja majd a tornát.

A magyarok a csoportkörben előbb 33-28-ra nyertek Svájc ellen, majd Horvátországtól 21-18-ra, a címvédő Norvégiától 32-22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol 29-27-es vereséget szenvedtek Dániával szemben. Az utolsó fordulóban, szerdán 15.30-tól a társházigazda Szlovénia lesz az ellenfelük.

Svédország-Magyarország 30-25 (18-15)
A győztes svéd csapat ünnepel a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország – Svédország mérkőzése után a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. A svéd válogatott 30-25-re nyert. MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar szövetség által meghatározott cél a nyolc közé kerülés volt.

Eredmény, középdöntő, I. csoport, 3. játéknap:

Svédország-Magyarország 30-25 (18-15)

Ljubljana, v.: Vujacic, Kazanegra (montenegróiak)

lövések/gólok: 49/30, illetve 47/25

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1

kiállítások: 2, illetve 6 perc

Magyarország:

Szikora – Márton 3, Vámos 2, Hornyák, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 6, Győri-Lukács 1, cserék: Kuczora 5, Albek 2, Debreczeni-Klivinyi 4, Kácsor, Pásztor, Töpfner, Korsós

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Szemerey Zsófia és Tóth Eszter maradt ki.

Lendületes, pontos játékkal kezdtek a skandinávok, gyorsan elléptek 4-1-re, de a magyarok nem ijedtek meg, és bátor játékkal 5-4-re fordítottak, ezután pedig felváltva születtek a gólok. Sok volt a hiba mindkét oldalon, a magyar együttes ezúttal is lassította a támadásait, amelyek legtöbbször eredményesen zárultak, védekezésben viszont voltak pontatlanságok.

Kuczora Csenge
Kuczora Csenge (k) a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország – Svédország mérkőzése után a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. A svéd válogatott 30-25-re nyert. MTI/Czeglédi Zsolt

Mindkét szövetségi kapitány időt kért a meccs első harmadában, ezt követően viszont magyar oldalon szétesett a támadójáték, egy 4-0-s sorozat végén már 13-10-re vezetett az ellenfél. Sok volt a rossz passz, az eladott labda, így a szünetben 18-15-ös előnyben voltak a svédek.

Bár az alacsony színvonalú második felvonás elején Klujber Katrinék egy 3-0-s sorozattal felzárkóztak, az ellenfél egy ugyanilyen szériával válaszolt. A svédek sem játszottak jól, de nem hagyták közelebb férkőzni a magyarokat, lélektanilag mindig a legjobbkor szerezték góljaikat. A hajrára már nem maradtak izgalmak, mert Svédország az 54. percben már öttel vezetett, és ezt a különbséget megőrizte a végéig.

A svédeknél a volt érdi Jamina Roberts kilenc, a mezőny legjobbjának választott győri Linn Blohm hat gólt lőtt. A kapusok közül Szikora Melinda 12, Johanna Bundsen 11 lövést hárított.

A két csapat harmincadik egymás elleni mérkőzésén húsz magyar győzelem és négy döntetlen mellett hatodszor nyertek a svédek.

“Nagyon felőrölte a csapatot, hogy a második félidőben futottunk az eredmény után, a végén nagyon elfogytunk erőben, nem volt sebességünk. Majdnem minden svéd játékos jóval nehezebb a mieinknél. Lehet, hogy futásban meg tudtuk volna tartani a sebességet, de amikor folyamatosan ütköznek veled, az nehéz”

– nyilatkozta a lefújás után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

Füzi-Tóvizi Petra, Debreczeni-Klivinyi Kinga és Vámos Petra
Füzi-Tóvizi Petra, Debreczeni-Klivinyi Kinga és Vámos Petra (b-j) a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország – Svédország mérkőzése után a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. A svéd válogatott 30-25-re nyert. MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a legutóbbi három mérkőzés előtt hihetetlen volt a játékosai hozzáállása, a motivációval és az akarattal semmi problémája nincs a csapatnak.

“Hiába akarunk, de még sok tapasztalat kell ahhoz, hogy ilyen szintű mérkőzéseken jól játsszunk, és nyerni is tudjunk”

– fűzte hozzá.

Korábban:

Norvégia-Szlovénia 26-23 (16-15)

Dánia és Horvátország szabadnapos volt.

Az állás: 1. (és elődöntős) Norvégia 8 pont, 2. Dánia 6, 3. Svédország 4 (111-99), 4. Szlovénia 4 (99-103), 5. Horvátország 2, 6. Magyarország 0

Az első két helyezett jut az elődöntőbe.