Kósa Lajos: a kormány támogatásának is köszönhető, hogy három érmet nyertünk Pekingben

Sport

Kósa Lajos, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének (MOKSZ) elnöke szerint a versenyzők, a szakmai stáb, valamint a szövetség dolgozóinak és a kormány támogatásának közös eredménye, hogy a pekingi téli olimpián három érmet, közte egy aranyat nyertek eddig a rövidpályás gyorskorcsolyázók.

A sportvezető, Debrecen korábbi polgármestere az M1 aktuális csatornának azt mondta, az elmúlt négy év során nem egyszer voltak különböző hullámvölgyek a felkészülésben, ennek ellenére a válogatott fantasztikus teljesítményt nyújtott a kínai ötkarikás eseményen.

“Ebben óriási szerepe van az edzőknek, különösen Telegdi Attilának és Bánhidi Ákosnak, akik szerintem most már a világ legjobb edzői” – jelentette ki Kósa Lajos, kiemelve, hogy az 500 méteren aranyérmes Liu Shaoang a pekingi eredményeivel a sportág legnagyobbjai közé emelkedett.

 

Kósa Lajos a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Telegdi Attila gyorskorcsolya ágazati sportigazgató nyilatkozata Liu Shaoang aranyérme után.

“Három számban volt döntős, nyert egy aranyat és egy bronzot, plusz hozott egy negyedik helyet, és még csak 23 éves, úgyhogy vérmes reményeink vannak” – fogalmazott a MOKSZ elnöke. Kitért arra is, hogy Shaoang testvérével, Liu Shaolin Sándorral szemben “minden szempontból méltánytalan döntést” hozott a versenybíró az 1000 méteres versenyszámban, amikor a döntő futam győzteseként utólag kizárta a magyar versenyzőt.

“Két helyes döntést lehetett volna hozni, mert vagy a kínaiakat és minket is büntetnek, és akkor Liu Shaoang ma kétszeres olimpiai bajnok, vagy pedig senkit nem szankcionálnak, akkor pedig Liu Shaolin nyakába került volna az aranyérem” – mondta Kósa Lajos. Kiemelte, a MOKSZ a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen azonnal sportdiplomáciai lépéseket tett az ügy kivizsgálásának érdekében, ebben pedig nagy szerepe volt Gyulay Zsoltnak, aki február 1. óta a MOB elnöke.

“Köszönet jár neki ezért, mert nem tétovázott egy pillanatig sem, hanem az első perctől kezdve igyekezett az ügyünk mellé állni és segíteni” – fogalmazott Kósa Lajos, aki úgy vélte, a pekingi olimpián bebizonyosodott, hogy Magyarország rövidpályás gyorskorcsolyában az “A kategóriás nemzetek”, így Kína, Kanada, a Koreai Köztársaság, Oroszország és Japán közé tartozik.
“Ez maga a csoda, hiszen Kínában például többmillió korcsolyázó van, ők abból tudnak meríteni, mi pedig 120 igazolt versenyzővel rendelkezünk” – hangsúlyozta a MOKSZ elnöke.

Kósa Lajos elmondta, a kormány támogatása nélkül nem érhették volna el ezeket a sikereket: “a kormány beemelte a korcsolyasportot a támogatott sportágak közé, és külön finanszírozta azt a programot, amit letettünk az asztalra azzal a felkiáltással, hogy haljon meg a lovunk, de arannyal jövünk haza Pekingből”.

A MOKSZ elnöke kiemelte, előkészítik a Nemzeti Korcsolyázó Központ beruházását, melynek célja, hogy a korcsolyasportnak és a jégkorongnak legyen egy nagy budapesti centruma, valamint folyamatosan dolgoznak azon, hogy népszerűsítsék a sportágat országszerte, így vidéken is.

(MTI)

A magyar fél etikai vizsgálatot indít Liu Shaolin kizárása miatt, Kósa Lajos is megszólalt