“Térdre, parasztok, az Újpest a vendég!” – ilyen volt a Loki első hazai bajnokija testközelből

Sport
Már több mint egy esztendeje nem láthattak NB I-es meccset a DVSC szurkolói a Nagyerdei Stadionban. Augusztus 8-án késő délután ez az időszak véget ért. Ismét ott lehettünk a Nagyerdő szívében, sok ezer szurkolótársunkkal együtt, és biztathattuk kedvenc csapatunkat az Újpest elleni rangadón. Nem csak azért volt más a hangulat a megszokottól, mert ez már az NB I, hanem mert egy nagyon hosszú, és minden szempontból korlátozásokkal teli időszaknak van vége (remélhetőleg végleg). Ezen a meccsen érezhettük ezt talán elsőként mi, Debrecen-szurkolók.

A város széléről a stadionig való eljutás sem volt zökkentőmentes. A rendőrök szemfülesen várták a fővárosból érkező buszokat és autókat, hogy összetereljék őket, így a stadion környékéig eljutni sem volt kevés idő – ez a jelenet már a néhány évvel ez előtti nagyobb mecseket idézte. A parkolóhely-kereséssel is akadtak nehézségek, egyértelmű, hogy nem a stadion kapacitásához arányos a parkolók mennyisége, ráadásul a közeli fürdő vendégeivel is számolni kell. A bérlet-, illetve jegyvásárlást sem volt érdemes az utolsó pillanatokra hagyni, mert aki nem volt előrelátó, hosszú sorbanállásra volt kárhoztatva.

A vendégszurkolók pirotechnikával indították a találkozót, ezt csapatuk a 6. percben góllal hálálta meg. Mitrovic passzolt Croizet-nek, aki simán lefordult Nikolicról, és még Kosicky is rosszul ért bele a lövésbe: 0-1. Az Újpest szurkolói üzentek is nekünk:
“Térdre, parasztok, az Újpest a vendég!”
A 12. percben Diaby szabálytalankodott, Bárány Donát durva megrúgásáért előbb sárgát, majd a videobírós elemzés után pirosat kapott. Volt is nagy öröm a hazai oldalon, Bárány sérülése már kevésbé festett jól. A félidő felénél Dzsudzsák próbálkozott egy gyenge lövéssel, ennek ellenére vastaps kisérte. Fél óra elteltével a vendégszurkolók a vezetés ellenére hallhatóan nem voltak elégedettek, szólt a “k*rva gyenge” és a “bu*i belga”. A Loki-szurkolók a kapott gól után is töretlenül buzdították csapatukat.
Bárány a 31. percig bírta, helyette Tischler folytatta. A gól és kiállítás után átvette a Loki az irányítást, többet bírtokoltuk a labdát, de a betömörülő újpestiek védelmét hiába sikerült nem egyszer feltörni, vagy az utolsó passzok, vagy a jó befejezés hiányzott.
Az első félidő végén szólt a “mindent bele!” Bizakodtak a szurkolók a lelátón.
A régebben túl hangosnak bizonyuló hangosbemondót még a félidei alapzajban sem lehetett rendesen hallani, a zenékkel ugyanez volt a helyzet. A büféknél sem történtek komolyabb változások, a fülledt melegben várni kellett a hideg frissítőkre:
A második játékrészre már nem jött ki Bévárdi, helyét Sós vette át a folytatásban. Az 50. percben Croizet megduplázta a vendégek előnyét. A térfelünk közepén kapott labdával teljesen egyedül indult a kapu felé, a vele szemben álló debreceni védőknek meg eszük ágában sem volt kilépni rá, így a francia simán elhúzta Nikolic és Charleston mellett is a labdát, majd gyenge lövése megpattant a brazil védőn, Kosicky így pedig tehetetlen volt.
A hazai szurkolók biztatása a gól után is töretlen maradt, annak ellenére, hogy emberelőnyben 0-2 volt az állás.
Néhány perc múlva egy veszélyes-Loki támadás közben görögtűz is landolt a pályán:
A 65. percben felcsendült a „lőjetek egy gólt” című rigmus a Loki szurkolóitól, de a gól csak nem akart érkezni.  Egy perc elteltével Ugrai szabadrúgásáért kell az újpesti kapusnak nyújtóznia, hogy kiüsse. A füst közben jó néhány percig a pálya fölött keringett.
Azért a Loki ultráit sem kell félteni, ha pirotechnikáról van szó:
Pontosan az első gólunk előtt aludt el nagyjából az össze görögtűz, picivel türelmesebbnek kellett volna lenni, mert a 77. percben megérkezett a szépítés Tischler Patrik révén. Dzsudzsák gyorsan elvégzett egy szabadrúgást, melyre a vendégek nem figyeltek. A beívelés Tischler fejét találta meg, aki védhetetlenül bólintott a kapuba.
A 87. percben pedig jött az egyenlítés. Tischler remek cserének bizonyult, hiszen ismét ő volt eredményes. Ferenczi ívelt be a baloldalról, amelyet a földre fejelt és Pajovic nem tudta védeni. Az utolsó percekben még kettőt cseréltek a vendégek, bejött az ex-csapatkapitányunk, Szakály Péter is. Az eredmény már nem változott, a vége 2-2.
Így festett a stadion 7200 emberrel:
– Arany Balázs –