Nyolcadik lett az olimpián a debreceni Battai Sugár Katinkával felálló kardcsapat

Sport

A magyar női kardválogatott az utolsó mérkőzését is elvesztette, így a kilences mezőnyben a várakozást alulmúlva a nyolcadik helyen végzett a fegyvernem szombati csapatversenyében a tokiói olimpián.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka összeállítású együttes a dél-koreaiaktól és a házigazda japánoktól elszenvedett vereség után egy újabb ázsiai rivális, Kína ellen lépett pástra, és 45-30-ra alulmaradt.

A kilenc asszó közül mindössze egyet sikerült megnyernie a teljesen szétesett magyar csapatnak, az utolsó előtti párban Battai 6-5-re verte a rivális csereemberét, az ekkor beállt Kuo Ji-csit, de egyébként kínai fölényt hozott a mérkőzés.

A kínai Jang Heng-jü és Battai Sugár Katinka a női kardozók csapatversenyében, az 5-8. helyért folyó küzdelemben, a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 31-én. A magyar női kardválogatott a harmadik mérkőzését is elvesztette, így a nyolcadik helyezést szerezte meg. MTI/Illyés Tibor

“Az elvesztett negyeddöntő után nagyon letargikus állapotba kerültünk. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy bekerüljünk a négy közé, ami a célunk volt. Sajnos a mai teljesítményünk ennyire volt elég – nyilatkozott Katona Renáta. – Természetesen szerettük volna megnyerni az alsóági meccseinket, de úgy éreztem, hogy még mindig a Dél-Korea elleni összecsapás hatása alatt voltunk. Nagyon elkeseredtünk, hogy nem sikerült azon győzünk.”

Ez volt az utolsó magyar érdekeltégű szám vívásban, a sportági küldöttség egy-egy arany- (Szilágyi Áron), ezüst- (Siklósi Gergely) és bronzérmet (férfi kardcsapat) nyert, illetve egy negyedik (Márton Anna), egy hetedik (női tőrválogatott) és egy nyolcadik (női kardválogatott) helyet szerzett a japán fővárosban.

Eredmények:
női kard, csapatverseny:
elődöntő:
Orosz olimpiai csapat-Koreai Köztársaság 45-26
Franciaország-Olaszország 45-39
az 5. helyért:
Japán-Egyesült Államok 45-43
a 7. helyért:
Kína-Magyarország 45-30
korábban:
negyeddöntő:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-40
Orosz olimpiai csapat-Japán 45-34
Franciaország-Egyesült Államok 45-30
Olaszország-Kína 45-41
az 5-8. helyért:
Japán-Magyarország 45-42
Egyesült Államok-Kína 45-35
később:
bronzmérkőzés:
Olaszország-Koreai Köztársaság 11.30
döntő:
Orosz olimpiai csapat-Franciaország 12.30