Nem jutott elődöntőbe a magyar női kardcsapat

Sport

A magyar női kardválogatott elvesztette az első mérkőzését, így nem jutott be az elődöntőbe a fegyvernem szombati csapatversenyében a tokiói olimpián.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású együttes a nyolc között a Koreai Köztársaság gárdájától kapott ki fordulatos csatában, 45-40-re, a folytatásban pedig – az 5-8. helyért – a japánok várnak rá magyar idő szerint 5.45 órától.

Katona Renáta a délkoreai Jun Dzsi Szu elleni asszóban a női kardozók csapatversenyének negyeddöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 31-én. A magyar csapat 45-40-re kikapott, így az az 5-8. helyért folytathatja a versenyt. MTI/Illyés Tibor

A magyar és a dél-koreai csapatot csak egy hely választja el egymástól az aktuális világranglistán, az ázsiaiak a negyedikek, a magyarok az ötödikek, de az utóbbi három összecsapásukat rendre a 2019-ben Európa-bajnoki ezüstérmes magyarok nyerték, igaz, a két évvel ezelőtti budapesti vb-n viszont a dél-koreaiak végeztek előrébb a harmadik helyükkel.

Az összecsapást a tokiói egyéni versenyben negyedik, térdsérüléssel vívó Márton és a 2012-es londoni bajnoki Kim Dzsi Jon kezdte, a magyart 5-4-nél váltotta Pusztai, aki viszont nem bírt Csoj Szu Jonnal (3-6). Katona is kikapott egy tussal Jun Dzsi Szutól, így az első kör után 15-12-re a rivális vezetett. Márton és Katona is alulmaradt egy tussal a második asszójában, ezzel öt pár után már 25-20-as előnybe kerültek a dél-koreaiak, de aztán jött Pusztai, aki 9-5-re megverte Junt, és 30-29-re felhozta a csapatát.

Katona átvette a lendületet, remek vívással 6-2-re jobbnak bizonyult Csojnál (35-32), Márton azonban 8-4-re kikapott, így a záró asszó előtt ismét a vetélytársnál volt az előny 40-39-cel. Az utolsó párban aztán Pusztai nem tudta megismételni a korábban mutatott jó teljesítményét, simán kikapott Kimtől, így szertefoszlottak az éremről szőtt álmok.

“A középső asszóm nagyon kellett, ott nagyon felszívtam magam, és szerintem azzal az egész csapat visszanyerte a hitét – nyilatkozott Pusztai Liza. – Aztán ahogy a hit visszajött, sajnos egy szempillantás alatt el is tűnt. Pedig az utolsó asszómra is úgy álltam fel, hogy ezt még meg lehet fordítani. Úgy látom, az utolsó két asszóra Panka (Márton Anna) és én is elfogytunk, hosszú volt ez az öt év mentálisan és fizikailag is.”

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: bár csalódottak, megpróbálják felpörgetni magukat az utolsó két meccsükre, és megszerezni az ötödik helyet.

“Persze más lett volna a hangulat, ha éremért vívunk, de nem mindegy, hogy olimpiai ötödikként vagy nyolcadikként utazunk haza” – tette hozzá.

Eredmények:
női kard, csapatverseny:
————————
negyeddöntő:
Koreai Köztársaság-Magyarország 45-40
Oroszország-Japán 45-34
Franciaország-Egyesült Államok 45-30
Olaszország-Kína 45-41
később:
az 5-8. helyért:
Magyarország-Japán 5.45
Kína-Egyesült Államok 5.45
elődöntő:
Oroszország-Koreai Köztársaság 6.40
Franciaország-Olaszország 6.40
az 5. helyért 7.30
a 7. helyért 7.30
bronzmérkőzés 11.30
döntő 12.30

(MTI)

Fotó: Illyés Tibor