Holoda Péter a tokiói olimpiáról: A japánok eszméletlen szigorúan veszik a Covid szabályokat

Sport

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola öt versenyzője is ott lesz az olimpián. Az úszó Holoda Péter a 4×100-as vegyes váltó tagjaként vesz részt a játékokon, vele beszélgetett saját klubja.

Két hete még az uszonyosúszó világbajnokságon versenyeztél Tomszkban, onnan egyből Tokióba repültél?

Nem, habár a program tényleg egy kicsit szoros volt. Július 10-én délután 4-kor szálltunk le, 11-én otthon voltam, másnap pedig már indultunk Tokióba.

A repülőtéren is minden az olimpiáról szól? 

Az otthoni repülőtéren kicsit normálisabb viszonyok vannak, ott szinte semmit nem lehetett észrevenni azon kívül, hogy külön sorunk volt a check-in-hez. A japán repülőtér az teljesen üres volt, mikor leszálltunk. Csak a sportolókkal foglalkoztak és nem találkoztunk senki mással. Ami alapból jól hangzik, de így is öt órát várakoztatták a csapatunkat, mire átengedtek a határon.

Apropó vb, világcsúccsal nyertetek a 4×100-as mix váltóval. Hogy élted meg a pillanatot?

A világcsúcs hatalmas élmény volt. Elismerem, mondták nekünk előtte, hogy sanszos az új rekord tőlünk, de az, hogy három másodperccel javítjuk meg… na az mindenkit elégedettséggel töltött el szerintem.

Hadd irigykedjünk egy kicsit. Milyenek a körülmények? Szállás, uszoda, étkezés.

Aki irigykedni akar, azt szerintem kicsit el kell keserítenünk az idei olimpiával kapcsolatban. A japánok eszméletlen szigorúan veszik a Covid szabályokat, nem mehetünk sehova, csak a szállásunk lefoglalt három szintjén és az uszodában lehetünk, valamint folyamatosan halljuk, hogy kit, hogy, miért tettek éppen karanténba két hétre.

Itt egyébként a körülmények minden téren nagyszerűek, csak kicsit bezárt az ember. Remélhetőleg ez a faluban majd másképp lesz.

Városnézésre sajnos nincs lehetőségetek. Hogy telik egy napotok?

Kicsit monoton lett minden nap. Reggeli, délelőtti edzés majd ebéd, utána van pár óránk pihenni a délutáni edzés előtt, majd vacsora és vége a napnak. Többnyire egymás társaságában, vagy sorozatokkal és könyvekkel tudjuk elütni az időt.

A közvélemény érmeket vár a magyar úszó csapattól. Mire lehet képes a 4×100-as vegyesváltó?

Szerintem tőlünk mindenki a lehető legjobbat fogja nyújtani, váltóknál (különösen ilyen körülmények között) pedig bármikor történhet valami. Szerintem ez a váltó, ha bejut a döntőbe mindenki elégedett lesz – zárja a beszélgetés a Debreceni Sportcentrum

Fotó: Debreceni Sportcentrum.