Németh Szilárd és Szőke Alex

Németh Szilárd köszöntötte az olimpikon birkózókat, Szőke is megkapta a jutalmat

Sport

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke hétfőn reggel köszöntötte a tokiói olimpiára kijutott, illetve az április Európa-bajnokságon érmet szerzett versenyzőket, akik közül az idei játékokra utolsóként kvótát szerzett Szőke Alexnek átadta a sikerért járó jutalmat.

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megtartott szűkkörű ünnepségen a sportvezető hosszan méltatta a sportolókat, egyúttal az olimpikonoktól azt kérte, hogy a tokiói játékokig is olyan keményen dolgozzanak, mint eddig, hogy a japán fővárosban “bezsebelhessék”, amit megérdemelnek.

Németh Szilárd azt is megemlítette, hogy a rióihoz képest ugyan kettővel kevesebb magyar birkózó utazhat Tokióba, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a sportágban komoly létszámcsökkentést hajtottak végre a 2016-os olimpiához képest. Öt éve súlycsoportonként 20, míg idén mindössze 16 birkózó szerepelhet majd. Ennek figyelembevételével jónak tartja a hat kvótát és elégedett vele.

Az MBSZ vezetője a kötöttfogás 97 kilogrammos kategóriájában lebonyolított válogatást és az elmúlt hetek sikereit, a Szőke Alex által alig egy hete szerzett kvótát és az április közepén Kiss Balázs révén begyűjtött Európa-bajnoki ezüstérmet külön megemlítette. Példaértékűnek nevezte a kategóriában történteket, egyúttal a nemzetközi porondtól a kontinenstornán elköszönt Kisst méltatta, aki  – mint fogalmazott – nem csupán sportolói, hanem emberi nagyságát is bizonyította. A BVSC világbajnoka ugyanis az elveszített válogató után rögtön gratulált legyőzőjének és biztosította őt teljes támogatásáról, jelezve, a legnagyobb szurkolója lesz onnantól. Hétfőn pedig első dolga volt, hogy személyesen is gratuláljon neki a sikeréhez.

“Van 18 olimpiai bajnoknak széke itt a csarnokban és van azok mellett egy üres olimpiai bajnoki szék. Azt kívánom és nagyon szeretném, ha azt az üres névtáblát le tudnánk cserélni a tokiói olimpia után” – zárta köszöntőjét Németh Szilárd.

Az ünnepség záróakkordjaként Szőke Alex átvette az MBSZ által felajánlott, olimpiai kvalifikációért járó 2,5 millió forintról szóló “csekket”. Az Eb-érmesek pedig többszázezer forint értékű utazási utalványokat kaptak.

A tokiói játékokon Sastin Marianna (62 kg), a szabadfogású és jelenleg Oroszországban készülő, Muszukajev Iszmail (65 kg), valamint a kötöttfogású Korpási Bálint (67 kg), Lőrincz Tamás (77 kg), Lőrincz Viktor (87 kg) és Szőke Alex (97 kg) képviseli a magyar színeket. Az április Eb-n Lőrincz Tamás győzött, Sastin és Kiss Balázs ezüst-, míg Fritsch Róbert (kötöttfogás 72 kg) bronzérmet nyert.

(MTI)

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft