Megérkezett „A legszebb ajándék” – kisfilm készült a válogatott Eb-kijutásáról

Sport

Mint köztudott, a magyar futballválogatott kijutott a koronavírus miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokságra, melyet részben Magyarország rendez. Ennek apropóján csakúgy, mint a 2016-os franciaországi Eb előtt bemutattak egy filmet a válogatott kijutásáról. Idén viszont két filmet is kaptunk, nem csak a „Legszebb ajándék”-ot, hanem készült egy „Zaj a csendben” című film is.

Kezdjük talán röviden összefoglalva az első filmmel, amely a „Még 50 perc” címet kapta. Két részletben mutatták be 2016-ban a TV2-n. A négy évet feldolgozó film betekintést engedett a válogatott edzéseibe, a taktikai megbeszélésekbe, az öltözői beszélgetésekbe. Olyan részleteket láthattak a szurkolók, amelyeket e film nélkül sohasem láthattak volna.

Aki nem látta volna, itt megnézheti teljes egészében:

https://youtu.be/dtT3_hk6iAE

 

Az új film „A legszebb ajándék” címet kapta. Most már nem a TV2-n került képernyőre főműsoridőben, hanem az MLSZ TV YouTube-csatornáján láthatta a nagyérdemű. A „Még 50 perc”-hez képest az öltözőben új vezére lett a csapatnak, Dzsudzsák Balázst felváltotta Szalai Ádám.

Megindító beszédet hallhattunk tőle az Izland-meccs előtt. A sokak által kritizált Szalai a film első része alatti kommentszekcióban teljesen más megvilágításba került. Láthatták a nézők, hogyan tüzelte fel a csapattársakat, és máris megértésre került az ő válogatottsága és csapatkapitánysága sokak szemében. Remek lassított felvételeket láthatunk a sorsdöntő összecsapásról, Hajdú B. István társaságában ismét átélhetjük a két sorsdöntő találatot és velük járó katartikus hangulatot.

A film első része:

A második részben interjúkat láthatunk több játékossal, köztük Nego Loic-kal, aki az egyenlítő gólt szerezte a sorsdöntő Izland elleni meccsen, és megtudhatjuk, miért jutott eszébe Fiola Attila, amikor betalált. Nego mellett Nagy Ádámot, Gulácsi Pétert, Kalmár Zsoltot, Szalai Attilát, Nemanja Nikolicsot, Szoboszlai Dominikot és Marco Rossit is hallhatjuk a mérkőzésről és a mögöttünk álló esztendőről. Megtudhatjuk, mi kellett, ahhoz, hogy a válogatott ismét Európa bajnokságon szerepeljen, mi változott négy év alatt a csapat háza táján, és milyen jövő állhat előttük. Egyébként a második rész hangfelvételeinek eltérő hangeröje hagy kívánnivalót maga után.

A második rész:

Összevetni nem igazán érdemes a „Még 50 perc”-et és a „Legszebb ajándék”-ot, de még a „Zaj a csendben” filmmel sem venném egy kalap alá. Az utóbbihoz képest persze vannak benne megegyező részek és interjúalanyok, de ez egy sokkal rövidebb időintervallumot felölelő film, „A legszebb ajándék” csupán a sorsdöntő mérkőzésre koncentrál, és az utána készült interjúkra, míg a másik két alkotás egy sokkal hosszabb terjedelmű film, sokkal részletesebb, és több betekintést enged a szurkolók számára. Ettől függetlenül tekintsünk rá úgy, mint ahogyan a címben szerepel, egy ajándékra.

– Arany Balázs –

Fotók: MLSZ