A 17 éves debreceni Battai Sugár ezüstérmet nyert a felnőtt női kardvívók Magyar Kupáján

Sport

Újra pástra léphettek a felnőtt kardozók, a szezon első Magyar Kupa fordulóját november 7-én rendezték meg a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. 

Az Interfencing Debrecen SC kiválósága, a még mindig csak 17 esztendős Battai Sugár Katinka már-már esélyesként indul a hazai válogató versenyeken. A vírushelyzet miatt akadtak ugyan hiányzók, de az így is erős mezőnyben nem vártak könnyű ellenfelek junior világbajnokunkra. Hibátlan csoportkört követően az első helyről vágott neki az egyenes kieséses táblának, ahol előbb a kadet világbajnok Szűcs Lucát, majd két korábbi felnőtt válogatottat, László Lucát és Pohl-Mikulik Júliát győzte le Sugi. A döntőben a hazai ranglistát vezető Márton Anna állta útját, szoros csatában, 15-11-re nyert az MTK klasszisa.

A szintén Interfencinges Tóth Liliána 16., Simon Petronella 21., Wladimír Véda 23., Fekete Ágnes pedig a 30. helyen végzett.

Battai Sugár így értékelte a hétvégét: „sokkal magabiztosabban álltam az egész versenyhez, mint korábban. Végig élveztem, és szerintem jól is ment minden asszóban a vívás. Összességeben elégedett vagyok, nyilván vannak javítani valók, ezeket edzőmmel átbeszéltük, és most készülünk tovább, jövőhéten junior válogató.”

A koronavírus-helyzet miatt az egyesület kénytelen volt átmeneti edzéshelyszín után nézni. Végül folyosókon és a Debreceni Ifjúsági Házban tudta megoldani a klub a felkészülést, ennek tudatában talán még fényesebben ragyog ez az ezüst.

“Sugár remekül vívott az egyéni versenyen. Ezüstérmének, és a többi vívó teljesítményének az értékét tovább növeli, hogy a pandémia miatt jelenleg nem tudunk olyan teremben készülni, ami egy felnőtt válogatott vívóhoz méltó lenne. Megnehezítik ugyan a közös munkát a körülmények, de szervezéssel és a szakmai munka színvonalával megpróbáljuk kompenzálni ezt a hátrányt. Most Don Quijoteként kell felvennünk a harcot a szélmalommal.”- nyilatkozta Dávid László, Sugár edzője.

A férfi kardozóknál Bányai Marcell, Sápi Vince és K. Szabó Mátyás is első felnőtt versenyükön vettek részt. Előbbi két versenyzőnknek, kisebb bravúrt végrehajtva sikerült a legjobb 32-be jutás. Sápi érett vívást bemutatva, a felnőtt Magyar Kupa korábbi győztesétől, Galgóczy Tamástól kapott ki nagy izgalmakat követően 15-11-re.

A vasárnapi csapatversenyen a kadet (U17) vívókból álló debreceni férfi csapat remek találatokat adott. Nagyon hasznos volt számukra ez a verseny. A szintén kadet és junior vívókkal felálló hölgyek pedig izgalmas mérkőzéseket követően végeztek az előkelő 5. helyen.

Urbán Ádám