Kalmár nagyszerű idővel nyert 10 kilométeren a debreceni hosszútávú medencés ob-n

Sport

Fantasztikus idővel, nem hivatalos országos csúccsal nyerte Kalmár Ákos a férfiak 10 kilométeres versenyét a Debrecenben zajló hosszútávú medencés országos bajnokságon.

A 20 éves Kalmár már nyáron a Négy Nemzet viadalon is bizonyította, mekkorát fejlődött, mióta januárban csatlakozott Veszprémben Rasovszky Kristófékhoz, ugyanis júliusban a Margitszigeten 1500 méter gyorson kilenc másodperccel úszott jobbat, mint tavaly a kvangdzsui világbajnokság előfutamában, ahol századra pontosan (15:00.99) teljesítette az olimpiai A szintet.

A bajai úszó most csaknem hat perccel volt gyorsabb a táv nyíltvízi Európa-bajnokánál, a címvédő, ám ezúttal csupán harmadik helyen célba érő Rasovszkynál.

Kalmár 1:45:36 órás ideje új országos csúcs – a régit Gyurta Gergely tartotta 1:46:57-tel -, bár ezek nem hivatalos rekordok, mivel a táv nem tartozik a hivatalos medencés számok közé. A második Gálicz Péter lett. A nőknél a papírformának megfelelően Olasz Anna nyert.

“Amikor idejöttünk, egyáltalán nem voltam biztos abban, hogy meglehet az országos csúcs, aztán a verseny közben már éreztem, hogy sikerül úgy úsznom, ahogy terveztem. Szerintem elég jól felépítettem ezt a versenyt. Amióta augusztusban újrakezdtük, erre készültünk, hosszúakat úsztunk, egyenletesen, most mindent meg tudtam valósítani ebből. A nyíltvizet nem nagyon akarom kipróbálni, nem vonz úgy, mint az 1500, inkább ott akarom tovább javítani az időmet, de ebbe persze Szokolai Lászlónak is van beleszólása”

– idézte a magyar szövetség a győztes Kalmárt.

Eredmények, 10 km:
férfiak:
1. Kalmár Ákos (Balaton ÚK Veszprém) 1:45.36 óra
2. Gálicz Péter (FTC) 1:51.01
3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 1:51.13
nők:
1. Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 1:57.51 óra
2. Sömenek Onon Kata (FTC) 1:58.47
3. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 1:59.42