Debreceni hölgyeknek is szurkolhatunk az Európa-bajnokságon

Sport

Február 22. és március 2.  között a rendezik a horvátországi Porecben az idei kadet és junior vívó Európa bajnokságot, melynek természetesen debreceni résztvevői is lesznek. Battai Sugár Katinka a magyar női kardválogatott tagjaként, Kálmán Gyöngyvér a kadet párbajtőrválogatottal lép pástra.

A debreceni fiatalok a 2017 nyarán alakult Interfencing DSC-ben készülnek. Nagyon hosszú és bonyolult kvalifikációs idényt tudhatnak maguk mögött. Battai Sugár Katinka kard fegyvernemben a kadet korosztályban ismét megnyerte a magyar válogatási rendszert, míg a juniorok között a második helyen végzett. Battaihoz hasonlóan Kálmán Gyöngyvér is nyert, ám ő kadet párbajtőrben bizonyult a legjobbnak. 

A debreceni vívósport történetében először fordul elő olyan, hogy a korosztályos Európa-bajnokságon hat számban is érintettek legyenek a helyi vívók. A női kard válogatott edzője, Gulácsi Ferenc az utanpotlassport.hu weboldalnak nyilatkozott a debreceni éremesélyekről: „Nem lehet biztosan azt mondani Sugárra, hogy ő a legjobb kadét leány kardvívó Európában, de azt igen, hogy a top háromban van. Bárkit legyőzhet, akár az aranyig is elmenetelhet, de sokan lesznek, akik meg szeretnék állítani, és rengeteg múlik azon, milyen formában van a verseny napján. Évek óta bizonyít, a nagyokkal jó eséllyel akár a tokiói olimpián is ott lehet, amennyiben kvalifkálja magát az együttes. Neki mindenesetre most a korosztályos megméretésekre kell koncentrálnia, érmet remélek tőle. Ami a csapatot illeti: tisztesen helytállna, ha az elődöntőig jutna, onnan pedig már csak egy lépés a dobogó. Rengeteg múlik a sorsoláson. Az oroszokat jó lenne elkerülni. Róluk tudjuk, hogy erősebbek nálunk, de persze ez nem azt jelenti, hogy legyőzhetetlenek. A francia, az olasz és a lengyel egység is veszélyes lehet, de velük szemben mi vagyunk az esélyesek.” 

Dávid László, Battai edzője is hasonló véleményen van: „tartjuk magunkat az elveinkhez és csak az előttünk álló feladatokra próbálunk figyelni. A lényeg, hogy Sugi csak a vívásra tudjon koncentrálni, mert ha ez megvan ott már gond nem lehet.” – a cívisvárosiak kardmestere kitért a terhelésre is: „egész évben ezekért a versenyekért dolgoztunk. Egyetlen feladatot adtam Suginak, élveznie kell a vívást. Hogyha ez érmekben is megmutatkozik az csak hab a tortán. Az elmúlt versenyek eredményei alapján jó formában utazik Horvátországba.”

Az első világversenyére készülő Kálmán Gyöngyvér edzője, Nyisztor Sándor is nyugodt lehet a versenyek előtt: „A felkészülés nehezén már túl vagyunk, most szeretnénk élvezni a munkánk gyümölcsét. Gyöngyvér már többször bizonyított a nemzetközi mezőnyben tudjuk, hogy bármire képes lehet. Lacival a helyszínen fogjuk segíteni a sportolóinkat. Mindketten sokat köszönhetünk a munkahelyünknek is, hiszen egész évben támogatnak bennünket az edzői karrierünkben.”

A debreceni hölgyek csütörtökön indulnak a válogatottal Porecbe, míg edzőik pénteken követik őket. A versenyt az esemény honlapján élőben követhetik az érdeklődők.     

A képen balról: Dávid László, Kálmán Gyöngyvér, Battai Sugár, Nyisztor Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.