Özbas Szofi, cselgáncs

Özbas Szofi és Kopasz Bálint 2019 legjobb utánpótláskorú sportolój

Sport

A cselgáncsozó Özbas Szofi és a kajakos Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. A díjakat pénteken adták át a hagyományos Héraklész Gálán.

Özbas Szofi azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint az U23-as Eb-n is aranyérmet szerzett. Kopasz Bálint annak köszönheti az elismerést, hogy K1 1000 m-en a felnőtt világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte, ezen kívül az Eb-n K1 5000 m-en is diadalmaskodott.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott eseményen Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket.

“A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában” – hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremeti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással közel 1500 sportoló szárnyalását segítik a Héraklész Programban.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. Az eredmények közül pedig azt emelte ki, hogy a korábbi Héraklész Gálákon díjazott Milák Kristófot idén már az év felnőtt sportolójaként ünnepelték.

“Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek” – fogalmazott az államtitkár.

“Értetek fognak emberek millió szorítani, ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni” – szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a 23 fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert.

A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint 160 magyar versenyző lesz jelen.
“Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.
Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a Koch Máté, Nagy Dávid, ifj. Andrásfi Tibor, Bende Bence összeállítású junior világbajnok párbajtőrcsapat, a nőknél a Pusztai Liza, Nagy Valentina, Battai Sugár Katinka, Bérczy Dorottya alkotta, szintén junior vb-győztes kardcsapat lett a győztes.

A klasszikus csapatsport kategória legjobbja a junior Európa-bajnoki címet nyert női kézilabda-válogatott lett.
Idén először értékelték az egyéni sportágak vegyes – női és férfi versenyzőkből álló – csapatait. Itt megosztott első díjban részesült a junior Eb-győztes nyíltvízi úszó-, az ifjúsági Európa-bajnok pisztoly-, valamint a szintén ifi Eb-aranyérmes puskacsapat.

A díjakat Kásler Miklós, Szabó Tünde, Kulcsár Krisztián, Sárfalvi Péter sportért felelős államtitkár-helyettes és Fábián László, a MOB sportigazgatója adta át.

Az egyéni legjobbak:
férfiak:
1. Kopasz Bálint (kajakos)
2. Halász Bence (atléta, kalapácsvető)
3. Takács István (birkózó)
nők:
1. Özbas Szofi (cselgáncsozó)
2. Muhari Eszter (vívó)
3. Berecz Blanka (úszó)