Rasszista hangok jöttek a szurkolók felől a DVSC-Siófok kézimeccsen, közleményt adott ki a debreceni klub

Sport

39-30-ra kikapott a Siófoktól a DVSC-Schaeffler, ám a szerdai meccs sajnos nem emiatt lesz elsősorban emlékezetes. Rasszista, majomvisításhoz hasonló hangokkal igyekeztek egyes debreceni szurkolók megzavarni a Siófok színesbőrű francia játékosát, a világ- és Európa-bajnok Gnonsiane Niomblát. Mondjuk, ez nem igazán sikerült, mert a kiváló átlövő négy góllal járult hozzá a vendégek sikeréhez.

Tor Odvar Moen, a Siófok norvég edzője a klub hivatalos honlapján adott hangot felháborodásának:

Nagyon elkeserített a szurkolói viselkedés és reakció, melyet a mérkőzés folyamán tapasztaltam a játékosaimmal szemben. Szeretném, ha a klub és a szövetség is megtenné a szükséges lépéseket, hogy ez ne fordulhasson elő soha többet

– mondta.

A játékos pedig Instagram-oldalán üzent:

Ilyen rasszista közönség előtt játszva még sohasem éltem át hasonlót!

– írta Gnonsiane.

A 24.hu szúrta ki, hogy az egyik legnagyobb francia lap, a L’Équipe is megszólaltatta az átlövőt:

Amikor pályára léptem, majomsikolyok hangzottak fel a lelátóról. Nem értek magyarul, de nem tűnt kedvességnek

– idézte a cikk a Siófok légiósának szavait.

A DVSC Kézilabda Kft. sajtóközleményt adott ki az esettel kapcsolatban, azt írják, sajnálják a történteket, de ezek a megnyilvánulások nem szervezett formában történtek, és csak néhány szurkoló mocskolódott.

Itt a teljes szöveg:

A január 15-én a Hódos Imre Sportcsarnokban lejátszott DVSC SCHAEFFLER – Siófok mérkőzés elvesztése után az ellenfélnek járó gratuláció mellett elnézéskéréssel is tartozik sportszervezetünk. A mérkőzés jó hangulatát ugyanis megzavarta egy néhány másodperces jelenet, amelynek során a szurkolók közül egyesek sajnálatosan sértő, számunkra elfogadhatatlan megnyilvánulással, huhogással kísérték a Siófok gólra törő játékosa, Gnonsiane Niombla támadását. 

Vezetőedzőnk, Köstner Vilmos rögtön a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kinyilvánította bocsánatkérését a kollégájával, a Siófok edzőjével és csapatkapitányával szemben. Azonban ezúttal is őszintén elnézést kérünk Gnonsiane Niombla-tól, a Siófok csapatától és minden sportbaráttól a klubunk, a csapat és a szurkolótábor nevében! Kinyilvánítjuk, hogy sportszervezetünk elhatárolódik a történtektől, határozottan elítéli azt, mint ahogyan minden kirekesztő, sértő megnyilvánulást. Kifejezzük továbbá, hogy mennyire nagyra becsüljük, elismerjük Gnonsiane Niombla teljesítményét és eredményeit, amit nem halványíthat el semmilyen nem kívánatos megnyilvánulás.

Különösen sajnáljuk, hogy egy összesen mindössze 3 másodperces, szórványosan elhangzó megnyilvánulással néhányan egy egyébként élvezetes, színvonalas mérkőzés kifejezetten jó hangulatát igyekeztek megtörni, de hisszük, hogy ez nem volt sikeres, és bízunk abban, hogy nem erről lesz emlékezetes a mérkőzés.

Az esetet követően a hangosbemondón keresztül azonnal felhívtuk a szurkolókat a rasszista megnyilvánulásoktól való tartózkodásra, amely azonnal abba is maradt és később sem ismétlődött, mint ahogyan az a mérkőzésről készült jelentésben a versenybíró által is megállapításra került. Megvizsgáltuk továbbá a videó-, hang- és képfelvételeket, a versenybírói jelentést. Ennek eredményeként az elkövetőket nem tudtuk azonosítani, de azt megállapítottuk, hogy a szurkolótábor részéről a megnyilvánulás nem szervezett volt, a szurkolótábor vezetői maguk is azonnal felhívták a tábor egészét a megnyilvánulás abbahagyására. Mindenképp örömteli és biztató, hogy e megnyilvánulásokat a szurkolók elsöprő többsége is elítéli, és ezek megakadályozására maguk a szurkolók is fellépnek egymás között.

A továbbiakban is, minden szurkolónkat a csapatunk sportszerű buzdítására kérjük,

Mindörökké Hajrá Debrecen: DVSC Kézilabda Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.