A felnőtt olimpiai bajnok ellen is szépen helytállt a debreceni ifjú tehetség

Sport

Battai Sugár Katinka remek vívással mutatkozott be a felnőtt mezőnyben. A regnáló olimpiai bajnok orosz, Yana Egorian búcsúztatta a főtáblára jutásért vívott asszóban.A debreceni Interfencing 16 éves tehetsége nagyszerűen mutatkozott be a felnőttek mezőnyében az Orleansban megrendezett felnőtt világkupán. Nehéz csoportból magabiztos kört követően jutott tovább a táblára. Nyitásként a legjobb 96-ért vívott asszóban az oroszból üzbégé lett Obvintseva-t búcsúztatta, így a főtábláért az aktuális, egyébként kétszeres olimpiai bajnok Egorian következhetett. Az orosz vívósport erejéről mindent elmond, hogy a riói olimpián mind egyéniben, mind csapatban diadalmaskodtak a női kardozók.

A 16 éves debreceni kardtündért azonban nem foglalkoztatták az esélyek. Nagyon szoros asszót követően 15-12-es vereséget szenvedett a sokkal rutinosabb ellenfelétől. Mestere, Dávid László érthetően elégedett volt tanítványával:

„ Sugi rendesen megizzasztotta az olimpiai bajnokot, és nagyon közel volt egy még nagyobb meglepetéshez is. Mondhatnék olyan jól hangzó nyilatkozatokat, hogy csatlakozott az elithez vagy, hogy rengetegen dicsérték a vívását. De az igazság az, hogy csak újfent bizonyította, hogy mekkora tehetség és azt is, hogy megfelelően elvégzett munkával egy kopott tornateremből is elérhető a világ élvonala. Rettentően sok munka áll még előttünk, ha valóra akarjuk váltani az álmainkat.”

Az egyéni versenyek szombaton folytatódnak, majd vasárnap az olimpiai kijutás szempontjából nagyon fontos csapatmérkőzések következnek.

„Az orleansi egyéni verseny sajnos véget ért a számunkra, de értékes tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Kívánom Sugárnak, hogy rengeteg hasonlóan magas színvonalú mérkőzést vívhasson még. Most a  világ legjobbja ellen is bebizonyította, hogy milyen értéket képvisel a debreceni vívósportban. Reméljük, hogy a csapatversenyen is számítani fognak rá.” – fejezte be értékelését a szakember.