Debreceni vívósikerek a kadét Európa kupákon

Sport

Kadét (U17) Európa kupákon bizonyítottak a debreceni Interfencing sportolói. Női kardban Battai Sugár Katinka ezüstérmes lett, női párbajtőrben Kálmán Gyöngyvér döntőbe jutott és a 7. helyen végzett. Wladimír Véda a női kardválogatottal lett 8. 

Pest megyére figyelt a hétvégén a vívóvilág. Budapesten párbajtőrben, Gödöllőn kardban rendeztek Európa kupát. Csalóka az elnevezés, hiszen a világ minden tájáról érkeztek sportolók az Európai Vívószövetség égisze alatt megrendezett versenyekre. Igazi vívóhangulat és elképesztő indulólétszám volt jellemző a két helyszínen 38 ország, mindösszesen 1131 sportolója álhatott pástra.

A debreceni vívóegyesület ismét bizonyította, hogy nemcsak magyar, hanem világszinten is a legjobbak közé tartozik. A magyar válogatott 3 egyéni döntős helyezéséből ugyanis 2 debreceni volt.

Női párbajtőrben Kálmán Gyöngyvér egészen a legjobb nyolcig menetelt, ahol csak a végső győztes izraeli Feygin tudta megállítani. Kálmán tökéletes csoportkör után a táblán további négy győzelmet aratva jutott el a legjobb nyolc közé. 

Battai Sugár Katinka hasonlóan jól szerepelt a gödöllői kard EK-n. Szintén tökéletes csoportkört zárt, amit további hat győzelem követett. A döntőben az amerikai Johnson ezúttal jobbnak bizonyult a debreceniek junior világbajnokánál. 

Battai Sugár Katinka és mesterei

Az erődemonstrációt követően egyre többen tették fel a kérdést a cívisvárosiaknak, hogy mi a titka a kis debreceni egyesületnek.

Nyisztor-Csáki Sándor, Gyöngyvér edzője szerint olyan közeg van az egyesületnél amire joggal lehet féltékenynek lenni. „Itt mi egymással, egymásért dolgozunk azért, hogy ezek a fiatalok tényleg a legmagasabb szintre juthassanak el. Nincs itt semmilyen titok: kevés duma és sok meló. Ennyi.” -értékelte a hétvégét a korábbi olimpikon vívó.

Dávid László, Sugár edzője is hasonló véleményen volt: „nem kell ide kacsalábon forgó vívókomplexum, meg idegenlégiós vívók garmadája. Elég, ha féltucatnyi a vívósportba szerelmes szakember összefog és elkezd keményen dolgozni. Ha olyan szerencséjük van, hogy bejön a tehetség a terembe ez lesz belőle. Lehet utánunk csinálni.”.

Joggal büszkék eredményeikre a debreceni vívóegyesület sportolói és edzői. A 48 résztvevő ország, több mint 1000 olyan sportolója közül tudtak kiemelkedni, akiket a legprofibb infrastruktúrával ellátott vívócentrumokban, főállású edzők készítettek fel. Sápi Máté az Interfencing Debrecen SC elnöke viccesen hozzátette: „Kicsit olyan ez, mint valami sportfilm, ahol profi edzők a megyei színvonalú kiscsapatot a Bajnokok Ligája döntőjéig vezénylik. Egy kis tornateremből, polgári munka mellett dolgozva hasonlót csinálnak ezek a fiúk is. Büszkék vagyunk rájuk. És ez nem egy film, együtt éljük át a mi kis kézműves klubunk minden pillanatát.” 

Döntős eredmények:

Gödöllői Ek női kard egyéni (237 induló):

  1. Battai Sugár Katinka

Budapest EK női párbajtőr egyéni (290 induló):

  1. Kálmán Gyöngyvér

Gödöllői Ek női kard csapat (43 csapat):

  1. Magyarország 2 (Bata Édua, Fenyősi Zita, Pápai Zoé, Wladimír Véda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük