Női röplabda Európa Liga – Ezüstérmes a magyar válogatott

Sport

A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott Bulgária csapatától, így ezüstérmet szerzett az arany Európa Liga budapesti négyes döntőjében.

A 2015-ben Európa Liga-győztes magyarok a Papp László Sportarénában rendezett összecsapáson csak a második szettben tudtak egyenrangú riválisai lenni a jóval tapasztaltabb vendégeknek, így összességében sima vereséget szenvedtek.
A bolgárok két ezüst- és három bronzérem után történetük során először nyerték meg a sorozatot, a magyarok másodszor állhattak dobogóra.

Eredmény, döntő:
Bulgária-Magyarország 3-0 (12, 25, 14)
————————————–
a legjobb magyar pontszerzők: Szedmák 12, Szakmáry 8

korábban:
a 3. helyért:
Csehország-Finnország 3-1 (17, 26, -25, 20)

A magyar csapat tizenöt fős keretéből ezúttal is Bagyinka Fanni maradt ki. A kezdőcsapat sem változott a csütörtöki, csehek elleni elődöntőhöz képest.
A mérkőzés első három pontját a bolgár csapat szerezte, a házigazdák Sándor Renáta révén iratkoztak fel az eredményjelzőre. A vendégek jó nyitásaikkal és remek sáncmunkájukkal hamar jelentős előnyt alakítottak ki (7-2), majd a magyarok belga szövetségi kapitánya, Jan De Brandt időkérései ellenére is növelni tudták azt (13-3). De Brandt cserékkel próbált frissíteni együttesén, de a bolgárok alig húsz perc játékot követően könnyedén kerültek előnybe.
A második szettet sokkal összeszedettebben kezdte a házigazda, a mindössze 16 éves, Békéscsabán játszó Szedmák Réka pontjainak köszönhetően 8-5-re vezetett. Később az előző nap legeredményesebbje, Szakmáry Gréta is elkezdte a pontgyártást, így a magyar válogatott tartotta a lépést riválisával. A hajrá egálról indult (20-20), a kiélezett végjátékban mindkét csapat sokat rontott, végül – két hazai játszmalabdát hárítva – ezt a játékrészt is a bolgárok nyerték egy rossz magyar érintést követően.
A harmadik felvonásra a vádliját fájlaló Molcsányi Ritát Lékó Lilla váltotta liberó poszton, s úgy tűnt, a hazai játékosok fejében benne maradt az előző szett végjátéka, mert a bolgárok sokkal precízebbek voltak (7-1). A folytatásban sem sikerült újítani a hazaiaknak, bár De Brandt minden bevethető játékosát pályára küldte (14-5). A szett utolsó harmadában is a bolgárok irányítottak, akik ilyen arányban is megérdemelten nyerték meg a találkozót, és hódították el a trófeát.
“A második játszmában kiadtuk magunkból az utolsó erőtartalékainkat is, sajnálom, hogy egy vitatott bírói ítélet miatt végül nem tudtuk megnyerni azt a játékrészt” – értékelt a találkozó után a magyar csapat legeredményesebb játékosa, Szedmák Réka, aki hozzátette, abban a felvonásban a csapattársai hajszolták bele a kiemelkedő teljesítménybe: akkor egymaga 11 pontot szerzett. “Sokáig emlékezetes lesz számomra az a játszma, de remélem, jövő héten Peruban még ennél is jobban fogunk játszani”.
“A bolgár csapat egy szinttel feljebb van, mint mi, stabilan fogadnak és jól támadnak. Ma csak egy szettig tudtunk ellenfelük lenni, de tanulnunk kell ebből az összecsapásból is” – mondta Jan De Brandt szövetségi kapitány, aki szerint a lányok a döntőbe jutással elérték a céljukat.
A hazai együttesből a torna álomcsapatába Szakmáry Gréta és Molcsányi Rita került be.
A magyarok ezüstérmükkel jogot szereztek arra, hogy jövő szerdától vasárnapig Peruban – a házigazdák mellett a most győztes Bulgária, valamint Ausztrália, Puerto Rico és Kolumbia társaságában – részt vegyenek a Nemzetek Ligája interkontinentális selejtezőjén. Az ottani hatcsapatos torna győztese Argentínával játszhat a sorozatba kerülésért. A magyar válogatott a tervek szerint hétfőn repül el Dél-Amerikába, ahol Peruval és Kolumbiával került azonos csoportba.
A mostani négyes döntő a jövő évi török, lengyel, szlovák, magyar közös rendezésű Európa-bajnokság tesztversenye is volt.

A női Európa Liga eddigi győztesei:
2009: Szerbia
2010: Szerbia
2011: Szerbia
2012: Csehország
2013: Németország
2014: Törökország
2015: MAGYARORSZÁG
2016: Azerbajdzsán
2017: Ukrajna
2018: Bulgária