Túró Rudival dobálták az ellenfelet a DVSC-Fehérvár kézimeccsen a debreceni ultrák

Sport

400 ezer forintra büntette a Magyar Kézilabda Szövetség illetékes bizottsága a DVSC-TVP csapatát az Alba Fehérvár meccsen történtek miatt.A Fegyelmi Bizottság az alábbiak miatt hozta meg a döntést:

a debreceni szurkolók obszcén és rasszista rigmust kiabáltak

dobverő esett a játéktérre

csokoládéval dobálták az ellenfél játékosait.

A DVS TVP válaszközleményében a szurkolói obszcén, játékvezetőket sértő bekiabálások megtörténtét nem kívánta vitatni, de megjegyezte, hogy azokat maguk a játékvezetők sem vették fel, intézkedést nem kért sem az ellenőr, sem pedig a játékvezetői páros.

A dobverő beesését, egy véletlennek tulajdonították, ugyanis a karzaton lévő dob verése közben repülhetett a játéktérre az.

A rasszista megnyilvánulásokat a klub nem cáfolta. Ugyanakkor azt is kiemelte az eljárás alá vont, hogy az ellenfél játékosának magtartása (nézők hergelése, kiintés) is közrejátszott abban, hogy az indulatok a felszínre törtek.

Ugyanígy nem cáfolta a csokoládé (Túró Rudi) bedobását az eljárás alá vont. A nyilatkozat szerint a klub szponzora osztogatta a mérkőzés elején a gyerekeknek az édességet.

Az eljárás alá vont nyilatkozatában kifejtette, hogy a rendbontások ellen a továbbiakban is szigorúan fel kíván lépni, rendőrségi intézkedést kezdeményeztek a rendbontóval szemben, és kitiltásáról is intézkedtek.

A bekiabálás akkor is csúnya dolog, ha az érintett nem foglalkozik vele

A Fegyelmi Bizottság a fenti tényállás alapján megállapította, hogy e kötelezettségét az eljárás alá vont sportszervezet nem tartotta be, a jogsértések elkövetése megtörtént.

A Fegyelmi Bizottság álláspontja szerint az obszcén bekiabálások sértették a játékvezetőket, még akkor is, ha intézkedést – helytelenül – a játékvezetők nem kértek.
A rasszista megnyilvánulások megtörténtek, nem kisebbíti a cselekmény súlyát az, hogy annak előzménye mi volt.

A dobverő „beesése” szintén megtörtént, ami adott esetben sérülést is okozhatott volna, így a Fegyelmi Bizottság a büntetés kiszabásánál ezt is figyelembe vette.

A csokoládé, vagy bármely, akár ártalmatlan tárgy bedobása szintén a Mérkőzés Rendezési Szabályokba (S pont) ütközik.

A Fegyelmi Bizottság enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a jogsértő szurkoló beazonosítása, kitiltása megtörtént és rendőrségi eljárást kezdeményezett a klub ellene.
Értékelte a Fegyelmi Bizottság a klub vezetésének azt a törekvését is, hogy a mérkőzéseket folyamatosan kamerával figyelik, igyekeznek kiszűrni a nem a lelátóra való cselekményeket, szurkolókat.

Mindezek alapján a Fegyelmi Bizottság a rendelkező rész szerinti fegyelmi büntetés meghozatalára látott lehetőséget, amely alkalmas a generális- és speciális prevenciós hatás kiváltására egyaránt.