Egy román sofőr figyelmetlensége okozott halálos balesetet a 4-es főút hajdú-bihari szakaszán

Rendőrség

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki az alárendelt útról megállás nélkül, nagy sebességgel haladt be az útkereszteződésbe gépkocsijával és egy másik járművel ütközött.

A vádirat szerint a román férfi 2023. június 1-jén délelőtt 10 óra körüli időben személygépkocsival közlekedett a 4-es számú főúton Karcag felől Püspökladány irányába. A járműben a jobb első ülésen utazott a vádlott felesége, a sértett.

A baleset helyén és időpontjában ideális időjárási és látási viszonyok voltak, a 4-es számú főút és a 42-es számú főút kereszteződésében a vádlott haladási irányából jól látható volt a kereszteződés előtt elhelyezett megállást és elsőbbségadási kötelezettséget előíró közúti közlekedési jelzőtábla.

A vádlott rendkívül nagyfokú figyelmetlensége miatt nem vette észre a jelzőtáblát és megállás nélkül, korábbi haladási sebességével, kb. 60 km/h sebességgel behaladt az útkereszteződésbe és nem biztosított elhaladási elsőbbséget a védett úton, jobbról szabályosan érkező személygépkocsi vezetője részére, ezért a két autó összeütközött.

A nagy erejű ütközés következtében a vádlott gépkocsijában utazó felesége, a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A balesetben súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek a vétlen személygépkocsi vezetőjének is.

A vádlott alapvető és kiemelt közlekedési szabályszegése miatt következett be a baleset és a sértett halála. Az ügyben a nyomozást a Püspökladányi Rendőrkapitányság folytatta le.

Halálos baleset 4-es főút

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, és tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.

A Püspökladányi Rendőrkapitányság által a baleset helyszínén készített fényképfelvételeken a balesetet okozó román állampolgár által vezetett, megrongálódott gépjármű látható.

– Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség –