Személyautóval szállított tizenegy migránst a letartóztatott férfi

Rendőrség

A Veszprém Megyei Főügyészség indítványára a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírója letartóztatását rendelte el annak a 23 éves moldáv állampolgárságú férfinak, aki 2021. december 17-én tizenegy migránst akart illegálisan Ausztriába juttatni.

A több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsított férfi éjjel három órakor a déli határszakasz közelében, egy előre meghatározott találkozási ponton vette fel kombi típusú személygépkocsijába azt a tizenegy, magát szír állampolgárnak valló személyt, akik előzőleg embercsempészek segítségével jutottak Magyarország területére.

A gyanúsított a gépkocsi lámpáinak felvillantásával adott jelet, mire az egyik embercsempész felszólította a migránsokat, hogy szálljanak be a járműbe, amely Ausztriába viszi őket. Ezt követően az illegális határátlépők egyike a sofőr mellé ült, míg hatan a gépkocsi hátsó ülésére, négyen pedig a csomagtartóba szálltak be.

Az elkövető nyugati irányba tartva, reggel hét óra körül a Pápa közelében lévő Adásztevelen hajtott keresztül, amikor a gépkocsi – feltehetőleg műszaki hiba miatt – megállt. A migránsok ezt követően gyalog akartak továbbmenni, akiket azonban a kiérkező rendőrök a sofőrrel együtt elfogtak.

A nyomozási bíró az ügyészség indítványával egyetértve a gyanúsított letartóztatását egy hónapra elrendelte, a végzés végleges.