Három orosz embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség indítványozta a nyomozási bírónak, hogy rendelje el annak a három orosz férfinak a letartóztatását, akiket a rendőrég 11 afgán illegális határátlépő szállítása közben tartóztatott fel.

A megalapozott gyanú szerint 2021. augusztus 28-án este 8 óra után az Ausztriában, Lengyelországban és Franciaországban élő három gyanúsított két autóját – egy felvezető és egy szállító járművet – ellenőrizte a rendőrség Ásotthalom külterületén. Az ellenőrzés során a rendőrök előállítottak 11 magát afgán állampolgárnak valló személyt is, A migránsokat a gyanúsítottak – az ismeretlenül maradt megbízóktól kapott utasításnak megfelelően – röviddel azt megelőzően vettek fel a szállító járműbe és indultak el velük Ausztria irányába. Az illegális határátlépők sem személyazonosságukat, sem Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, a magyar államhatárt ismeretlen személy segítségével, illegálisan lépték át.

A minősített embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés-elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon fog dönteni.