Bűnügyi felügyelet alatt maradhat a külföldről kábítószert beszerző vádlott

Rendőrség

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a bűnügyi felügyelet fenntartására vonatkozó bírósági határozat helybenhagyását indítványozta azzal a vádlottal szemben, akit az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószerbirtoklás bűntettének kísérletével vádol.

A vádirati tényállás szerint a szerb állampolgárságú, Zala megyében élő férfi 2019. novemberében egy holland kábítószer-kereskedővel megegyezett, hogy tőle segítői útján egy későbbi időpontban kábítószert vásárol. A kábítószer átvételével és Magyarországra szállításával két ismerősét bízta meg. A futárok az amfetamint Hollandiában átvették, a hazaúton azonban a rendőrség Németország területén feltartóztatta őket, és a gépkocsijukat átvizsgálva megtalálta a kábítószert.

A Zala Megyei Főügyészség a kábítószert megrendelő vádlottal szemben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószerbirtoklás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, egyidejűleg indítványozta a vádlott nyomozás során elrendelt bűnügyi felügyeletének fenntartását.

Az ügyben elsőfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék a vádlott bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig fenntartotta, amely határozatával szemben a vádlott védője fellebbezett.

A fellebbezés folytán a Pécsi Ítélőtábla előtt folyó másodfokú eljárásban a fellebbviteli főügyészség az elsőfokú bíróság bűnügyi felügyelet fenntartásáról szóló határozatának helybenhagyását indítványozta. Indítványát arra alapozta, hogy a kényszerintézkedés feltételei továbbra is fennállnak, mivel a bűncselekmény tárgyi súlyára, a várható súlyos büntetésre, illetve a vádlott előéletére tekintettel szabadlábra helyezése esetén tartani lehet szökésétől, illetve a hatóság elöli elrejtőzésétől, valamint a bűnismétléstől.