Maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást szenvedett a balesetben

Rendőrség

A Debreceni Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a kamionsofőr ellen, aki a vád szerint későn vette észre az előtte haladó, lassító gépkocsikat, emiatt hátulról az előtte lévőnek ütközött.

A vád szerint vádlott 2019. október 17-én 16 óra körüli időben ideális időjárási és látási viszonyok között közlekedett egyedül egy járműszerelvénnyel a 33. számú főúton Debrecen irányába.

A férfi a rá irányadó sebességhatárt figyelembe véve szabályos tempóban haladt. Ugyanott közlekedett a vádlott haladási irányával megegyezően egy úthenger kb. 10 km/h sebességgel, ezért a mögötte haladó két kistehergépkocsi folyamatosan lassított, a vádlott előtt lévő jármű még a vészvillogóját is működtette.

A vádlott későn vette észre az előtte haladó jármű lassító mozgását, ezért annak fékezés ellenére nekiütközött. Az ütközés következtében a vétlen kistehergépkocsi a lendülettől az előtte lévőnek csapódott, majd az nekiütközött a lassú mozgású úthengernek.

A láncolatos ütközés következtében két kistehergépkocsi 1-1 utasának keletkeztek 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülései, amelyek egyikük esetében maradandó fogyatékosság hátramaradásával gyógyultak és súlyos egészségromlást eredményeztek.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként jött létre a baleset és keletkeztek a sértettek sérülései.

Az ügyben a nyomozást a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és határozott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.