Fiatalkorúakból álló csoport szerzett pénzt és édességet az idős házaspártól Hajdúhadházon

Ország Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség minősített emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat hét fiatalkorú vádlott ellen, akik durva módon bántalmazták az idős sértettet és a házából készpénzt, édességet, cigarettát loptak.A vád szerint az öt fiatalkorú fiú és a két fiatalkorú lány egyike unokatestvérek, illetve szomszédok, míg a másik fiatalkorú lány az egyik vádlott barátnője. Hajdúhadházon köztudomású volt a sértett lakókörnyezetében, hogy nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát halmozott fel otthon és azt minimális haszonnal értékesítette a helybelieknek a kora reggeli, illetve a késő esti órákban. A vádlottak is rendszeresen vásároltak tőle, így tudták, hogy pénze is van.

2019. május 8-án két fiatalkorú fiú elment a sértett házához, ahová egyikük vásárlási szándékot színlelve becsengetett, míg társa ez idő alatt beugrott a kerítésen át az udvarra. A csengetésre az idős sértett kiment a kapuhoz, az udvaron tartózkodó vádlott ekkor egy vasrúddal őt fejen ütötte. A sértett az ütéstől megtántorodott, de ezután képes volt védekezni, a közelben lévő fakarót akarta magához venni, mire a két vádlott megijedt és elszaladt a helyszínről.

Néhány nap eltelte után a korábbi cselekményt elkövető vádlottak további öt társukat szervezték be azért, hogy újra rátámadjanak a sértettre. 2019. május 13-án a vádlottak egymás között felosztották a feladatokat, megállapodtak abban, hogy a két fiatalkorú lány, illetve további két fiatalkorú fiú a ház környékén fog figyelni, míg egy társuk közvetlenül a sértett háza előtt fog várakozni, míg oda három fiatalkorú fiú fog behatolni. Az esti órákban valamennyien megjelentek a sértett házánál, három fiatalkorú fiú a kerítésen át beugrott az udvarra, mire a kutyák ugatni kezdtek. Ezt észlelve a sértett kijött, elindult a kapu irányába. Ekkor az udvaron lévő vádlottak a náluk lévő fakaróval és vascsővel őt többször fejbe ütötték, mire a sértett összeesett és a földre került. A földön fekvő férfit tovább ütötték, illetve test szerte nagy erővel megrugdosták. A férfi ütlegelését követően az egyik vádlott kiszaladt az utcára, míg másik két társa bement a házba, ahol a sértett mozgáskorlátozott feleségét felszólították arra, hogy adja át a készpénzüket.

A megfélemlített asszony elmondta, hogy a készpénzük a konyhaasztalon van, ezért a vádlottak onnan az 5.000,- Ft készpénzt elvették, majd a ház többi helyiségében kutatva még 6.000,- Ft-ot loptak el. Ezután két kartondobozba cukrot, csokoládét, chipset, cigarettát és energiaitalt pakoltak és azzal együtt távoztak a sértett házából. Ezután a vádlottak valamennyien a közelben lévő lakatlan házban találkoztak, ahol a lopott édességen és cigarettán megosztoztak. Az eljárás során a nyomozó hatóság a vádlottaktól a lopott élelmiszer egy részét lefoglalta és kiadta a sértettnek, ezáltal a közel 50.000,- Ft kár csekély mértékben megtérült.

A három fiatalkorú fiú bántalmazása következtében az idős férfi a fején és a mellkasán szenvedett többszörös csonttöréses, repesztett és hámhorzsolásos sérülést, melynek következtében életét vesztette.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség négy letartóztatásban lévő vádlott ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények, míg a szabadlábon lévő további három fiatalkorú vádlott ellen felfegyverkezve, csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vádiratban mind a hét fiatalkorú vádlott vonatkozásában halmazati büntetésül fiatalkorúak börtönbüntetése és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá valamennyi vádlott vonatkozásában vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett.

ugyeszseg.hu

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft