Bűncselekmények áldozatainak napja Debrecenben

Rendőrség

A debreceni rendőrök a világnap alkalmából bűnmegelőzési tájékoztatót tartottak az érdeklődőknek.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ezt a napot Európa több országa, így Magyarország is a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2020. február 18-án Debrecenben, egy Sas utcai irodában, február 20-án pedig egy helyi bevásárlóközpontban várták az érdeklődőket.

A rendőrök célja az volt, hogy a lakosságot tájékoztassák a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények módszereiről, ajánlásokat adjanak azok megelőzési lehetőségeiről. Felhívták a figyelmet arra is, hogy sok esetben az egymásra való odafigyelés, a kellő óvatosság, elővigyázatosság segíthet megmenteni az embert attól, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési ajánlásai: 

  • Óvakodjon az idegenektől, ne engedje be őket a lakásába!
  • Ha mégis beengedi a látogatót, lehetőleg legyen Önnel egy szomszéd, egy rokon.
  • Bárkinek is adja ki magát (hivatalos személyeknek), minden esetben kérjen igazolványt és személyének azonosítása végett hívja fel az intézményt, melyre hivatkozik. A cégek valódi munkatársai fényképes azonosító kártyával rendelkeznek, melyet intézkedésük során felmutatnak, ellenben a csaló nem rendelkezik ilyen okmánnyal. A szolgáltatók nem térítenek vissza készpénzben túlfizetést!
  •  Lehetőleg a zárva tartott kerítésen, bejárati ajtón keresztül kérdezze ki a becsengetőket jövetelük céljáról és csak állításuk valódiságának ellenőrzése után nyisson ajtót.
  • Aki rosszullétre hivatkozik, hívjon mentőt, vagy irányítsa a közeli orvoshoz, egészségügyi intézményhez. A pénzváltás trükkjével próbálkozót a legközelebbi üzletbe küldje. A valós adománygyűjtők postai csekken kérik a befizetést és nem kérnek készpénzt.
  • Pénzt ne vegyen elő idegen jelenlétében, mert ezzel kifigyelhetik, hol tartja megtakarítását, nyugdíját.

 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, hívja az alábbi telefonszámok egyikét és kérjen segítséget:

Rendőrség: 112

Telefontanú: 06 80 555 111

Áldozatsegítő vonal: 06 80 225 225

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06 80 20 55 20.

police.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük