Pénzmosás volt a vád

Rendőrség

A Debreceni Törvényszék a vádlottakat folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt két – két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette. Terhükre összesen közel 11 millió forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt. Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlottak hozzátartozója 2009-től 2011. végéig, Hollandiában prostitúciós tevékenység szervezésével foglalkozott. Az emberkereskedelem, szexuális kizsákmányolás, kitartottság és más, a prostitúciós tevékenységgel összefüggésben elkövetett bűncselekmények útján több millió forint vagyonra tett szert, amelynek egy részét a házastársának, más részét pedig testvérének juttatta haza Magyarországra. E személlyel szemben a Hágai Körzeti Ügyészség vádirata alapján prostitúciós tevékenységgel összefüggésben elkövetett különböző bűncselekmények miatt büntetőeljárás indult. A vádlottak tisztában voltak a pénz bűnös eredetével, amelyen rendszeres hasznot szereztek.

A törvényszék ítélete ellen bejelentett védelmi fellebbezések felmentésre, illetőleg enyhítésre irányulnak. Az első fokon eljáró ügyészség az ítéletet mindkét vádlott tekintetében tudomásul vette.

A pénzmosás bűncselekményének Büntető Törvénykönyvben rögzített tényállása feltételezi egy olyan korábbi, más által elkövetett büntetendő cselekmény létezését, amelyből a bűnös úton szerzett pénz származik. Az ítélkezési gyakorlat szerint azonban az elkövető bűnössége a pénzmosás bűncselekményében akkor is megállapítható, ha a pénz törvénysértő megszerzése miatt még nem folytatták le a büntetőeljárást.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a vádlottak büntetésének enyhítésére sincs törvényes indok, ezért az ítélet helybenhagyását indítványozta.

A védelmi fellebbezések tárgyában a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

ugyeszseg.hu