Közel ötszáz telefont csaltak ki

Rendőrség

A gyöngyösoroszi banda személyes adatokat megszerezve vásárolt az interneten.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytat V. Csaba, H. Tamás, V. Gábor, O. Mária és K. Márió ellen többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás és magánokirathamisítás bűncselekmények gyanúja miatt.

A jelenlegi adatok alapján a társaság egymás között felosztva a feladatokat, idegenek személyes adatait megszerezve előfizetői szerződést kötött és értékes mobiltelefonokat szerzett meg ilyen módon.

Bevett módszerük alapján általában közösségi média oldalakon szerveztek különböző adománygyűjtéseket, ahol a későbbi áldozatok megadták személyes adataikat: lakcímüket, születési időpontjukat, sőt még a személyi igazolványuk számát is.

Az így megszerzett információkkal egy mobiltelefon szolgáltató online felületén előfizetői szerződést kötöttek és részletfizetésre nagy értékű készülékeket rendeltek meg, amelyek törlesztését nem fizették.

A készülékek kiszállítását gyöngyösoroszi otthonukba kérték, amely a napi több csomag miatt gyanús lett a futárszolgálat sofőrjének, aki erre rá is kérdezett a csomagok átvevőjétől.

A csalók a tevékenységük tovább folytatása érdekében bevették a társaságba a futárt is, akinek minden alkalommal fizettek azért, hogy a más nevére szóló csomagokat átadja nekik.

A gyanú szerint a társaság tagjai 2018. július és 2019. február között, több mint 400 esetben követtek el ezzel a módszerrel bűncselekményt.

A gyanúsítottak 2019 szeptemberében történt kihallgatását követően K. Márió és O. Mária letartóztatását, míg H. Tamás házi őrizetét rendelte el a bíróság. További két társuk szabadlábon védekezik.

 

 Az eset kapcsán is felhívjuk a figyelmet, hogy:

•           Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyissanak meg!

•           A bankok soha nem kérik a számlaszámot és jelszót, személyes adatokat interneten keresztül. Ez már egy nagyon régi formája egy csalásnak, hogy megtudják a bankszámla-információkat.

•           Ne tegyenek fel magukról figyelemfelhívó, kihívó képet a világhálóra, mert ezekkel visszaélhetnek!

•           Mindig közepes vagy magas fokozatú biztonsági beállítást használjanak a böngészőben!

•           Válasszanak biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját ajánlott jelszónak használni!