Szabálytalanul közlekedő gyalogosok miatt történt több baleset is Debrecenben

Rendőrség

Debrecenben, 2018. november 30-án két gyalogosbaleset is történt. A rendőrség felhívja a figyelmet a szabályos közlekedés fontosságára.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy 63 éves nő az általa vezetett személygépkocsival a Budai Nagy Antal utcán közlekedett, amikor az útszéli füves területről elé lépett egy gyalogos, akit elütött. A rendőrök információja szerint a 84 éves gyalogos nő, mielőtt lelépett az úttestre, nem győződött meg annak veszélytelenségéről. A baleset következtében a 84 éves nő elesett, és az elsődleges orvosi vélemény szerint súlyos sérüléseket szenvedett.

Egy nő sötét ruházatban az István úton közlekedett gyalog, amikor egy kijelölt gyalogos-átkelőhelytől körülbelül 80-100 méterre, szabálytalanul akart áthaladni az úttesten. Az 59 éves nő egy a jobbra kanyarodó forgalmi sávban közlekedő gépjármű elé lépett, aminek következtében a gépkocsi elütötte. A gyalogos a balesetben az elsődleges információk szerint súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség kiemelt feladata a közlekedésbiztonság megteremtése, a balesetek megelőzése, azonban ehhez nélkülözhetetlen a közlekedők szabálykövető magatartása.

A gyalogosok és kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői, elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk.

Ősszel és télen a közúti közlekedést befolyásoló viszonyok, az időjárási-, a látási-, és az útviszonyok egyaránt kedvezőtlenül változnak. A gyalogos- és kerékpáros balesetek bekövetkezéséhez hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint más évszakokban. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint az ablaktörlők is nehezebbé teszik a jelenlétük észlelését. Ezen túl a szennyezett, vagy a hótól, illetve jégtől kellően meg nem tisztított szélvédők, azok esetleges belső párásodása, vagy a régi, funkcióját betölteni már nem képes ablaktörlő lapátok használata is rendkívül kedvezőtlenül hat az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosok észlelhetőségére.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyalogosok vagy a kerékpárosok nem feltűnő, a környezetből kirívó, hanem szürke, vagy sötét tónusú ruházatot viselnek (főleg az idős közlekedőkre jellemző a sötét ruházat). A gyakoribb gyalogoselütésekhez hozzájárul az is, hogy a nedves, különösen a havas, jeges útburkolaton a járművek fékútja – s ezáltal a féktávolság – megnő, és ez jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A csúszós útburkolaton a gyalogosok és a kerékpárosok bizonytalanabbul közlekednek, jobban koncentrálnak a megcsúszás és az elesés elkerülésére. Ez akár el is terelheti, vagy megoszthatja a figyelmüket.

 

Hogyan előzhetjük meg a gyalogos és kerékpáros baleseteket?

Minden közlekedőben, járművezetőben tudatosuljanak azok a kockázatok, melyek a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését jellemzik ebben az időszakban! Ennek megfelelően vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban! Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit, és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!

A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított, intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata.

Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet, és ez meghatározó lehet abban, hogy a baleset elkerülhető, vagy sem!

Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart)!

Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten!

A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti-, és autóbusz-pályaudvarok környezetében, a gyalogos-átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.