Karácsony előtt megszaporodhatnak a lopások, átverések – a rendőrség ezt tanácsolja

Rendőrség

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal is szolgálják a békés karácsonyi készülődést.

Közelednek az év végi ünnepek. Advent idején az üzletekben, bevásárlóközpontokban és vásárokban megnövekszik a forgalom. Az ünnepi hangulatban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról. Gyakran előfordul, hogy az autók ülésére rakják az éppen megvásárolt ajándékokat, vagy a bevásárlókocsiba teszik, esetleg ott is felejtik a táskájukat, pénztárcájukat.

Azért, hogy a szabálysértéseket, bűncselekményeket megelőzzük, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

  • Ne hagyjon értéket az autójában, főleg ne az utastérben!
  • Üres táskát sem érdemes az üléseken, kalaptartón hagyni, hiszen kívülről nem látható, hogy a táskában nincs semmi.
  • Ha a megvásárolt dolgokat csak úgy tudja az autójába tenni, hogy azok kívülről láthatóak, ne hagyja őrizetlenül a kocsit.
  • Mindig zárja be a jármű ajtajait, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót még akkor is, ha csak pár percre száll ki!
  • Ha forgalmas helyen, tömegben utazik, vásárol, fokozottan figyeljen értékeire.
  • Személyes dolgait, iratait ne tegye táskája, kosara tetejére, könnyen hozzáférhető zsebekbe! Telefonját, pénztárcáját mindig belső zsebben vagy zárható táskában vigye.
  • Vásárlás közben, amikor az áruk közül válogat, soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban vagy kosárban!
  • Bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a készpénzkiadó nyílás sértetlenségét!
  • Bankkártyája PIN kódját lehetőleg ne írja fel sehova. Különösen ne olyan papírra, amit a pénztárcájában, a kártya mellett tart.
  • Lopás esetén azonnal tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

 

Az internet térnyerése vásárlási szokásainkra is hatással volt. A webáruházakban történő vásárlás gyorsan lebonyolítható a nap bármely órájában. Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy az online vásárlásnak nemcsak előnyei, hanem kockázatai is vannak.

  • Az online vásárlást célszerű „MEGBÍZHATÓ BOLT” logóval rendelkező webáruházban lebonyolítani még akkor is, ha az árak itt esetleg kicsit magasabbak. A “megbizhatobolt.hu” ellenőrzési rendszer hozzájárul az elektronikus kereskedelembe és vásárlásba vetett bizalom erősítéséhez és az internetes vásárlásokban rejlő kockázatok csökkentéséhez. Az ellenőrzési folyamaton megfelelő minden webáruház kap egy egyedi azonosítószámmal rendelkező “MEGBÍZHATÓ BOLT” logót, amelyet elhelyez az oldalán. Ez a logó tanúsítja, hogy a vásárlók személyes adatait az üzemeltető a jogszabályoknak megfelelően kezeli; gyors és korrekt az ügyintézés; a webáruház oldalán nincsenek megtévesztő, félrevezető információk; az üzemeltetők tisztességes üzleti magatartást gyakorolnak.
  • Az adott webáruházban történő első vásárlás előtt célszerű elolvasni a honlapon található vásárlói bejegyzéseket.
  • Első alkalommal ajánlatos kisebb értékű terméket rendelni, így meggyőződhet róla, hogy a kereskedő megfelelő minőségben, a vállalt kötelezettségeinek megfelelően szállítja-e le azt. Természetesen egyetlen rendelés szerződésszerű teljesítése még nem garantálja a kereskedő megbízhatóságát.
  • A megrendelés leadásakor mindenképpen célszerű az utánvétes, azaz a termék átvételekor történő fizetést választani. Ebben az esetben, ha nem érkezik meg az áru, nem éri anyagi kár.
  • Amennyiben probléma merül fel a vásárlás során, panaszával a webáruház üzemeltetőjéhez e-mail-ben és postai úton is fordulhat, amelyre harminc napon belül írásban köteles válaszolni.
  • Az internetes apróhirdetések esetében a vásárlás sokkal nagyobb kockázattal bír. Ezeknél a vásárlásoknál sem a hirdetőről, sem a termékről nem áll rendelkezésre pontos információ. Hacsak nem ismeri személyesen a hirdetőt, rendkívüli körültekintéssel és óvatossággal kell eljárnia! Ilyenkor még az utánvétes fizetés sem jelent garanciát, hiszen a fizetést követően lehet átvenni a csomagot és tartalma csak ekkor válik ismertté.

A karácsonyi előkészületek és a bevásárlás időszakában jóval zsúfoltabbak az utak, ezért vezessenek nagyobb körültekintéssel és türelmesen! A téli időjárási-, látási- és útviszonyokat figyelembe véve közlekedjenek, és mindig tartsák be a közlekedési szabályokat! A látni és látszani közlekedésbiztonsági alapelv érvényesülése érdekében kiemelt hangsúlyt fektessenek járműveik világító- és fényjelző berendezéseinek megfelelő működésére. A gyalogosok és a kerékpárosok részéről is fontos, hogy megfelelő színű ruházatot és fényvisszaverő eszközöket viseljenek. A rendőrök szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segítik az állampolgárok biztonságos közlekedését az utakon.

…hogy mindenki hazaérjen!