Ellopták az autót a debreceni kereskedésből, majd felgyújtották

Rendőrség

A vádlottak 2016. december 29. napján az éjjeli órákban megjelentek egy debreceni autókereskedésnél.

A két férfi a kerítésen keresztül bemászott a telepre, hogy megfigyeljék a környéket. A vádlottak a helyszínről távoztak, majd nagyjából 1 órával később gyalogosan visszatértek abból a célból, hogy az autókereskedés udvaráról gépjárművet tulajdonítsanak el.

Amíg az egyik vádlott kintről figyelt, társa a kerítésen bemászva az egyik le nem zárt járműhöz ment és kivette a benne hagyott indítókulcsot. Ezt követően egy másik nyitva hagyott személygépkocsihoz ment, amelyben szintén benne volt az indítókulcs.

A vádlott az autóba beült és beindította. A másik vádlott közben az autókereskedés kapuját kinyitotta úgy, hogy a kaput a tartó vas és a görgők meghajlításával a helyéről leemelte. A két férfi az autóval a helyszínről elhajtott.

Cselekményükkel a kereskedőnek több mint 280.000 Ft kárt okoztak, amely nem térült meg. A vádlottak a lopott járművet később értékesíteni kívánták, azonban az üzlet meghiúsult. Emiatt a terheltek 2017. január 01-én a kora délutáni órákban a járművet egy debreceni külterületen lévő dűlőútra vitték és felgyújtották. A jármű teljesen kiégett, abban 260.000 Ft kár keletkezett.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő, illetőleg a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő, a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottakkal szemben kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.