Figyeljünk egymásra az utakon is

Rendőrség
A karácsony közeledtével a szokásosnál többen ülnek gépkocsiba, kelnek útra, hogy vásároljanak vagy meglátogassák szeretteiket. Fokozottabban figyeljünk egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak.

A tél beköszöntével gyakrabban előfordulnak olyan közlekedési szituációk, amelyek az időjárási körülményekből adódnak.

  • Az útviszonyok jelentős megváltozásából adódóan a járművek könnyebben megcsúsznak, ezáltal irányíthatatlanná válhatnak. Így kiemelten fontos a sebesség csökkentése, a hirtelen kormánymozdulatok elkerülése.
  • A követési távolságot ajánlott duplájára megnövelni.
  • Fordítsanak kellő figyelmet a gumiabroncsok megfelelő állapotára (levegőnyomás, profilmélység) és mindenképpen ajánlott ilyenkor már a téli gumiabroncsok használata.
  • Lehetőleg kerüljük a blokkoló fékezést, az irányíthatóságot a szakaszos, lassító fékezéssel tudjuk fenntartani.
  • Azok a gépjármű-tulajdonosok, akik kénytelenek a szabad ég alatt tartani gépjárműveiket, elindulás előtt a járművük első, oldalsó és hátsó szélvédőinek teljes felületét tisztítsák meg a párától, a jégtől, hogy a közlekedésük során jól kiláthassanak az autóból, de ne felejtkezzünk el a világító- és jelzőberendezések tisztításáról sem.
  • Ellenőrizzük az akkumulátorok állapotát, töltöttségét.
  • Célszerű tartalék üzemanyagot tartani a járműben.
  • Téli ablakmosó koncentrátummal töltsük fel az ablakmosó tartályt, ellenőrizzük a hűtőrendszerben a fagyálló folyadékot.
  • Téli időszakban a hosszabb várakozás esetén a rögzítőfék (kézifék) használatát lehetőleg kerüljük.

Közlekedésünk során legyünk türelmesebbek egymással nemcsak a forgalmi helyzetekben, hanem a bevásárlóközpontok parkolóiban is.

A hó az utakra csalogatja a szánkózó, csúszkáló gyerekeket is, akik egy óvatlan pillanatban hirtelen járművünk elé kerülhetnek, ezért vezessünk még körültekintőbben.

Hosszabb utazás esetén, főleg ha olyan helyekre utaznak, ahol hó is van, szükség lehet hóláncra, lapátra, meleg ruhadarabokra, takarókra, rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő élelemre és innivalóra.

Felhívjuk a gyalogosok figyelmét is, hogy körültekintőbben közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, hiszen az autósok a sötétben nehezebben észlelik őket, az időjárási viszonyokból adódóan pedig megnő a járművek fékútja.

A kerékpárosok a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek előtt szálljanak le járművükről, és gyalogosként keljenek át az úttesten, a forgalomban körültekintőbben vegyenek részt, és azokban az esetekben is viseljenek láthatósági mellényt, amikor a jogszabály nem teszi kötelezővé, hiszen az időben történő észlelés életeket menthet, gondoljunk arra, hogy mindenkit hazavárnak.