A külső- és belső védelmi tervet is gyakorolták Püspökladányban

Rendőrség

A két gyakorlatot szeptember 2-án egymás után rendezték meg a püspökladányi városházán és a Klorid Zrt. telephelyén.
A két gyakorlat feltételezett helyzete szerint a Klorid Zrt. telephelyén, teherautóra rakodás közben baleset történik és a kármentőben elhelyezett, felszálló acél vezeték eltörik, és denaturált szesz folyik a kármentőbe. Az ütközés miatt a tűzveszélyes anyagot továbbító szivattyú villanymotorjának a vezetéke is megsérült, ami rövidzárlatot okozott. A rövidzárlat során keletkezett szikrák meg is gyújthatták volna a kármentőben felgyülemlett tűzveszélyes anyagot, ami katasztrófasorozatot idézhetett volna elő. Így a lezárt, szivárgásmentes tartályokban megnövekedett nyomás miatt sérült csővezetékből még több anyag kerülhetett volna a szabadba, robbanásveszélyes állapotot teremtve. A kipárolgott tűzveszélyes anyag pedig a lakott terület irányába terjed, veszélyeztetve az ipari parkot és a települést is.

A külső védelmi terv célja a veszélyes ipari létesítmény környezetében élők védelme. A gyakorlat már reggel nyolc órakor kezdetét vette a városházán. A gyakorlat vezetője Dombi Imréné polgármester, helyettese Lövei Csaba tű. ezredes, a püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője volt. A Klorid Zrt tevékenységi körét és a vállalat által elvégzett biztonsági intézkedések sorát Pál Lajos mutatta be, ezt követően Szűcs Imre a Püspökladány Mentőállomás vezetője beszélt a katasztrófa medicinákról, majd végül Bende Zsolt tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő, katasztrófavédelmi ismeretekkel kapcsolatosan tartott előadást.

A belsővédelmiterv-gyakorlat célja az volt, hogy a hatóság ellenőrizze a belső védelmi terv készítésére jogszabály által kötelezett veszélyes üzemben a riasztást és tájékoztatást, a védekezés irányítóinak és az elsőként beavatkozó szervezeteknek a helyzetértékelését, valamint az elsődleges beavatkozás során adódó feladatok végrehajtását.

A belső- és külső védelmi tervben foglaltak végrehajtását és az üzem dolgozóinak valamint a települési irányító törzs felkészültségét Lövei Csaba tű. ezredes, a püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, és Szabó Imre tű. alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, polgári védelmi főfelügyelője megfeleltre értékelték.

Rácz Máté, katasztrófavédelem