Rablásba torkollott a közös italozás

Rendőrség

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a hajdúszoboszlói férfiak ellen rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon.

A vádlott és fiatalkorú társa 2016. március 9-én az esti órákban a kiskorú sértettel, valamint annak barátjával Hajdúszoboszló egyik közterén beszélgettek és szeszes italt fogyasztottak, illetve zenét hallgattak a sértett mobiltelefonján.

23 óra körüli időben a sértett és annak barátja hazafelé indultak, ezt követően röviddel a vádlottak közösen megállapodtak abban, hogy a sértett után mennek és tőle megszerzik a mobiltelefonját.

A vádlottak utolérve a sértettet, felszólították őt a készülék átadására, azonban a sértett ennek nem tett eleget. Ezt követően a vádlottak a sértettet több alkalommal, ököllel megütötték a fején és a felsőtestén, aminek következtében a kiskorú a földre esett. A vádlottak a földön fekvő sértettet kitartóan rugdosták, mindeközben folyamatosan követelték, hogy adja át a mobiltelefont részükre.

A sértett a felszólításnak továbbra sem tett eleget, azonban a földről felállva a ruházatából a mobiltelefonja kiesett, melyet észlelt az egyik vádlott és azt felvette és eltette.

A mobiltelefon megszerzését követően a vádlottak a sértettet arra kényszerítették, hogy velük együtt menjen az egyik vádlott lakóhelyére. A lakásban a vádlottak ismételten bántalmazták a sértettet, majd 2016. március 10-én hajnali 3 óra körüli időben mindhárman egy közeli éjjel-nappali üzlethez mentek, ahol a sértettet fenyegetéssel arra kényszerítették, hogy vásároljon részükre szeszes italt.

A sértett ennek eleget tett, az üzletben az eladónak elmondta a történteket, akinek bejelentését követően a rendőrség rövid idő elteltével a helyszín közelében a vádlottakat elfogta.

A sértett a vádlottak bántalmazása következtében 8 napon túl gyógyuló csonttöréses, illetve 8 napon belül gyógyuló zúzódásos és hámkarcolásos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség a mobiltelefont az egyik vádlott lakásán megtalálta, lefoglalta, majd azt kiadta a sértett részére, ez által a bűncselekménnyel okozott 20.000,- forint kár teljes egészében megtérült.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként elkövetett rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntette és tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon.

A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, illetve a fiatalkorú vádlott vonatkozásában javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta.