5 évet kapott gyilkossági kísérletért

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. A vádlott szabadságvesztés büntetését 5 évre, mellékbüntetését 5 év közügyektől eltiltásra enyhítette. A pártfogó felügyelet elrendeléséről és a külön magatartási szabályok előírásáról szóló rendelkezéseket mellőzte.

Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte, hogy a másodfokú eljárásban felvett bizonyítás alapján az elmeorvosi szakértők megállapították, hogy a vádlott beszámítási képessége súlyos fokban korlátozott volt a cselekmény elkövetésekor. Az ítélet jogerős.

Az ügyről

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2015 októberében V.-K. Cs. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év börtönbüntetésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a vádlottal szemben pártfogó felügyeletét rendelte el és külön magatartási szabályként elrendelte, hogy a vádlott nyilvános helyen ne fogyasszon szeszes italt, vegyen részt a pártfogó felügyelő által szervezett csoportos foglalkozáson, vagy a pártfogó felügyelői szolgálat közösségi foglalkoztatójának programja szerinti más foglalkozáson.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a kiszabott büntetés súlyosításáért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 augusztusában a vádlott Miskolcra utazott, hogy a folyószámlájáról szociális segélyét felvegye. Ezt követően italokat és cigarettát vásárolt, majd a helyi bevásárlóközpont parkolójában cigarettázott és alkoholt fogyasztott, amitől ittas állapotba került.

A vádlott az áruház bejáratánál megszólította az arra haladó M. Zs. sértettet és a vele lévő személyt. Cigarettával és itallal kínálta őket. Beszélgettek, cigarettáztak és italoztak tovább. A vádlott a sértettel lévő férfinak pontosan meg nem állapítható mennyiségű pénzt adott át. A vádlott közben levette a papucsát, a pólóját és meztelen felsőtesttel, mezítláb italoztak tovább, mindhárman erősen ittas állapotba kerültek.

A biztonsági őr felszólítására indultak tovább az ún. szervizút melletti bokros, füves részre. A sértett társa ezután már otthagyta a sértettet és a vádlottat. A vádlott a nála vékonyabb testalkatú szintén részeg sértettet több alkalommal, ököllel, tenyérrel fejen ütötte. A sértett ennek következtében a füves részre hanyatt vágódott és elveszítette az eszméletét. A vádlott a sértett fölé hajolva a pénzét követelte és közben több alkalommal, ököllel ütötte a sértett fejét illetve lábbal fejbe rúgta a férfit. A sértett semmit nem reagált a bántalmazásra.

Ezt követően a vádlott a sértett fejét az aszfalt útburkolathoz vágta. Ennek „koppanását” a közelben lévő teherautó sofőrje is hallotta. A sértett a bántalmazás során végig eszméletlenül feküdt. A vádlott ismételten rugdosta a sértett fejét illetve a gyomrába is többször belerúgott. A teherautó vezetője ekkor kezdte nyomni a dudát azért, hogy a vádlott fejezze be a sértett ütlegelését. A vádlott ezt észlelve, eldobta a cigarettáit, majd a papírszatyrából a tárgyait feldobta, aztán elkezdte saját magát ütni a mellkasánál, valamint a combjánál. Majd újra fejbe rúgta a sértettet, annak mellkasára és nyakára rátérdelt, ismételten ököllel ütni kezdte annak fejét.

A teherautó vezetője ekkor hívta a 112-es segélyhívót. A kiérkező rendőrök láttán a vádlott kezeit a magasba emelve azt kiabálta, hogy „megadom magam”. A sértettnek közvetlen életveszélyes sérülései voltak, a halálos kimenetelt a gyors és szakszerű kórházi, orvosi kezelés hárította el.