Tűz ütött ki az FAG Magyarország Kft. gyárában

Rendőrség

Mindez persze csak egy helyismereti foglalkozással egybekötött, szituációs begyakorló gyakorlat során következett be május 12-én. A tréningen a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság egyik szolgálati csoportja vett részt.
A cél az volt, hogy a beavatkozók megismerjék a létesítményt, gyakorolják a kárfelszámolás során adódó feladatokat, továbbá a témában meghatározott, tervben szereplő taktikai lépéseket és szerelési fajtákat.

A szolgálati csoport a helyismereti foglalkozás keretében bejárta az üzem teljes területét. Megismerkedtek a feszültségmentesítési pontokkal, feltérképezték a föld feletti tűzcsapok, a fali tűzcsapok és a tűzivíztároló helyét. Ezt követően minden egység elfoglalta az előzőleg kijelölt felállítási pontját és kezdetét vette a gyakorlat. A feltételezés szerint egy üzemi meghibásodás miatt kigyulladt két, a kúpgörgőcsapágyak gyártásához használt, védőgázos edzőkemence és a hozzá kapcsolódó csapágygyártó gépsor is. Mivel ez a két kemence a gyár területén található legnagyobb veszélyforrás, ezért meghatározó volt, hogy a helyszínre riasztott tűzoltóegységek gyorsan és szakszerűen avatkozzanak be.

Az oltási munkálatokat több egység végezte: a csarnokba bevezető egyik pontnál elhelyezkedő egység osztott sugarat szerelt, amelyet a gépjárműfecskendőről tápláltak. Velük egy időben a gyárépület másik oldalán is behatolt az épületbe egy másik egység. Ők egy harmadik sugarat szereltek egy fali tűzcsapról, továbbá egy emelőkosaras jármű segítségével a tető irányából is felkészültek a lángok megfékezésére. Mikor mindez készen állt, megkezdődhetett az oltóhabbal történő oltás. Bár az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokra nagy szükség van, éles helyzetek ilyenkor is előfordulhatnak. Nem volt ez másképp tegnap sem. A gyakorlat végén, a visszaszerelés közben az egyik egységet már riasztották is egy valódi káreseményhez, két személygépjármű karamboljánál kellett műszaki mentést végezniük a tűzoltóknak.

Az egységek a gyakorlat során gyorsan és pontosan végre tudták hajtani a meghatározott feladatokat, így Deák László tű. őrnagy megfelelőre értékelte a látottakat.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem