Kigyulladt a debreceni Aranybika padlástere

Rendőrség

Természetesen semmi ilyen nem történt március huszonnegyedikén délelőtt a megyeszékhelyen, mindössze arról van szó, hogy helyismereti foglalkozást és szituációs begyakorló gyakorlatot tartottak a debreceni tűzoltók. A B szolgálati csoport tagjai járták be a nagyhírű szállodát, ismerkedtek a potenciális veszélyforrásokkal, majd gyakorlaton bizonyították felkészültségüket
Az éves gyakorlattervnek és a szabályzóknak megfelelően a cél az volt, hogy az állomány tagjai megismerjék a szálloda megközelítési lehetőségeit, menekülési útvonalait, azt, hogy hol és hogyan lehet kiszakaszolni, elzárni a közműveket, valamint milyen vízforrásokat vehetnek figyelembe tűzoltásnál. Emellett a foglalkozás a tűzoltási és légzésvédelmi felszerelések készségszintű használatának gyakorlására is szolgált, és jó alkalmat adott a szakutasításban leírt szabályok gyakorlatban történő alkalmazására is.

A Grand Hotel Aranybikában a legnagyobb veszélyt a beépített tetőtér és a tetőszerkezet jelenti, hiszen a majdnem százéves faanyagok rendkívül száraz voltuk és nagy tömegük miatt egy kiterjedt tűz esetén nagy tűzterhelést gyakorolnának az alattuk lévő épületrészekre. Nem véletlen, hogy a feltételezett tűz is innen indult, a forgatókönyv szerint tetőtéri munkavégzés közben tűz keletkezett és a padlástér faszerkezete húsz négyzetméteren lángra kapott. A tűz keletkezésekor a szállodában tartózkodó emberek a portaszolgálat segítségével elkezdték elhagyni az épületet. A felderítés során a tetőtérben a tűzoltók egy eszméletlen sérültet találtak, őt teljes légzésvédelem mellett menekítették ki. Az egységek feszültségmentesítették a helyiségeket, elzárták a gázt és több vízsugárral „eloltották” a tüzet. A gyakorlat végén Konkoly József tű. százados, a debreceni tűzoltóság parancsnokhelyettese értékelte a látottakat és a gyakorlatot megfelelőre minősítette.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem