Fokozottan figyeljünk a gyalogosátkelő-helyeken

Rendőrség

Tegyünk meg mindent a balesetek elkerülése érdekében! A rendőrök 2016. február 23-án a Debrecen, Csapó utcai gyalogos-átkelőhelyeken tartottak fokozott ellenőrzést.
A gyalogos közlekedés napjainkban a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a gyalogosok – mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői – szinte minden esetben személyi sérülést szenvednek. Az ilyen balesetek gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek.
Debrecenben az elmúlt egy évben 29 esetben történt baleset a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, amely 10,3%-kal több mint előző évben. A 29 balesetből sajnálatos módon 2 halálos kimenetelű volt, míg 11 súlyos, 16 pedig könnyű sérüléssel végződött.

A balesetet okozó gyalogosoknál a leggyakoribb probléma a hirtelen úttestre lépés, amikor úgy kezdi meg az úttesten történő átkelést, hogy előtte a kellő körültekintést elmulasztja. Szintén nagy veszélyt rejt magában az álló jármű, illetve egyéb tereptárgyak (bokor, fa, épületek) takarásából történő úttestre lépés. Ilyen esetekben a gyalogos felé közlekedő járművezető nem, vagy nehezen tudja elkerülni a balesetet.
A balesetek jellemzően az esős, ködös, párás időben következnek be, amikor nedvesek, csúszósak az utak és romlanak a látási viszonyok.

A mindennapi közlekedésünk során gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része, nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az úton való áthaladásuk során, hanem annak közelében, a jóval veszélyesebb útszakaszon, szabálytalanul kelnek át. Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely önmagában nem garantálja a balesetmentességet, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekednie a gyalogosoknak.
Fontos, hogy a járművezetők is mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

Minden esetben várjuk meg, amíg a gyalogos fellép az úttestről a járdára, és soha ne próbáljunk meg mögötte elhaladni vagy kényszeríteni őt a gyorsabb áthaladásra.
A gyalogos balesetek megelőzésére és visszaszorítására a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az elkövetkezendő időszakban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.