Tizenkét év börtön emberölés miatt

Rendőrség

Emberölés miatt első fokon, nem jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék szerdán egy férfit, aki a vád szerint 2004-ben olyan súlyosan bántalmazott egy másik férfit, hogy áldozata három nappal később belehalt sérüléseibe.

A Debreceni Törvényszéknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a T. Tamás ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt indított büntetőügyben az ügyész végindítványában módosította a vádat, a korábbiaktól eltérően az emberölés alapesetének megállapítását kérte a különös kegyetlenséggel elkövetett elkövetés helyett.

A bíróság a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 12 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottat egyben kötelezte az eljárás során felmerült több mint kétmillió forint perköltség megfizetésére is.
Közölték: a Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott eltérő minősítés megállapítása és enyhítés miatt, a védő a tényállás részben téves megállapítása, eltérő minősítés, illetve enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.
A Debreceni Törvényszék ítéletében felidézte: a sértett, aki 2004 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Debreceni Egyetem Jogtudományi Karán, október 4-én két barátjával ment el erre a szórakozóhelyre, ahol sok alkoholt fogyasztott, többekkel szóváltásba keveredett. Ezen az estén a vádlott is ugyanott szórakozott barátaival, ő is alkoholt fogyasztott.

Hajnalban a sértett, valamint a vádlott és társasága nagyjából egy időben, hajnali 3 óra körül indult el a szórakozóhelyről. T. Tamás kissé lemaradva ment barátai mögött, útközben csatlakozott hozzá a sértett is. Szóba elegyedtek, és nem sokkal később, nem tudni miért, vitába keveredtek egymással. A szóváltásnál több azonban ekkor nem történt köztük.

A vádlott a Békás tónál érte utol két barátját, majd visszafordult, hogy tisztázza a korábbi nézeteltérést. A sértett és a vádlott a gyógyfürdő melletti játszótéren találkozhatott, ahol a sértett egy sörösüveggel arcon vágta T. Tamást, akinek vérezni kezdett az arca. A sértett a sérülés láttán menekülni próbált, de T. Tamás üldözőbe vette, és amikor utolérte, a vádlott és a sértett dulakodni kezdett. A sértettet legalább három nagy erejű ütés érte az orrán, illetve az állán. A vádlott egy alkalommal a már fekvő helyzetben lévő sértett jobb arcfelére taposott. “A taposás erejét igazolja, hogy a sértett arcán később meglátszott a cipő talplenyomata is” – olvasható a közleményben.

A vádlott a bántalmazás után elhagyta a helyszínt. A sértett a kórházban három nappal később elhunyt. Életét a leggyorsabb orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg. A vádlott a bűncselekményt követő reggelen megjelent a kórházban, ahol sérüléseit ellátták. Mikor pár nappal később értesült a sértett haláláról, elhagyta Magyarországot. Végül 2013. november 8-án Franciaországban fogták el, és november 28-án szállították Magyarországra.

A bíróság a kiszabott szabadságvesztés tartamára és a szökés veszélyére tekintettel fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.