Iskolakezdés Hajdú-Bihar megyében

Rendőrség
A debreceni Csapókerti Általános Iskolánál tartotta 2015. szeptember 1-jén „Az iskola rendőre” program tanévnyitó sajtótájékoztatóját a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a gyermekek védelmét, a közlekedési munkában való aktív részvételt kiemelt feladatának tekinti, ezért „Az iskola rendőre” program a 2015/2016-os tanévben is folytatódik. Fontos célja a programnak a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyetető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

Bacsó Attila r. alezredes – a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője – tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a gyermekeknek mire kell fokozottan odafigyelniük a mindennapi közlekedésben. Az alezredes kiemelte, hogy a közúti közlekedésben a gyermekek a legsérülékenyebbek, ezért fontos náluk a tudatos közlekedési magatartás kialakítása, a szülői példamutatás.

Dr. Juhász Zoltán r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ebben a tanévben is folytatódnak Hajdú-Bihar megyében a rendőrség biztonságra nevelő iskolai programjai – a D.A.D.A., valamint az ELLEN-SZER program –, amelyek mellett a bűnmegelőzési tanácsadókkal és a drog-prevenciós tisztekkel is találkozhatnak a diákok tanórák keretén belül. Az alezredes hangsúlyozta, hogy az elsődleges cél az, hogy a tanulók készség szinten sajátítsák el azokat a magatartási szabályokat és praktikákat, amelyekkel megelőzhető a bűnelkövetővé, vagy áldozattá válás.

Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, hogy a bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában az óvodák és iskolák környékén a helyi polgárőrök ebben az évben is a rendőrséggel együttműködve részt vesznek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a gépjárművezetőket és a kerékpárosokat, hogy az oktatási intézmények környékén – különösen az ott található gyalogos-átkelőhelyeknél – fokozott óvatossággal közlekedjenek. A járművezetők számoljanak a megnövekedett forgalommal, amely miatt meghosszabbodhat az utazási idő, valamint az iskolák környékén parkolási nehézségek is adódhatnak. A tömegközlekedéssel utazók a fel- és leszállás során fokozattan figyeljenek, valamint leszállást követően mindig keressék meg a biztonságos átkelés lehetőségét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.