Bombával fenyegetett, felfüggesztettet kapott

Rendőrség

Közveszéllyel fenyegetés miatt egy év hat hónap – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság kedden első fokon egy férfit, aki tavaly tavasszal telefonon azt állította, hogy bomba fog robbanni egy bírósági épületben – közölte a Debreceni Törvényszék sajtótitkára az MTI-vel.

Veszprémyné Szajkó Márta tájékoztatása szerint a bíróság bizonyítottnak találta a vádirati tényállásban foglaltakat, miszerint 2014 májusában K. Géza telefonált a segélyhívó számra, és azt közölte, hogy bomba fog robbanni a debreceni Széchenyi utcai bírósági épületben. A férfi ezután letette a telefont és elhagyta a helyszínt, egy debreceni, Faraktár utcai nyilvános telefonfülkét.

A fenyegető bejelentés alapján kiürítették a Széchenyi utcai épületet, ahol a Debreceni Törvényszék és a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség működik. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központja teljes létszámmal kivonult, lezárta és átvizsgálta az épületet, ahol nem találtak bombát – ismertette a sajtótitkár.

Hozzátette: a Debreceni Járásbíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott többször volt büntetve, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott egészségi állapotát, illetve az időmúlást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott – aki az eljárás során végig következetesen tagadta a bűnösségét – és védője fellebbezést jelentett be, így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.