Igazgatói és kirendeltségvezetői értekezlet a katasztrófavédelemnél

Rendőrség

Az év első igazgatói és kirendeltségvezetői értekezletére került sor csütörtök délelőtt a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.
A megbeszélést Kovács Ferenc tű. dandártábornok, igazgató köszöntő szavai nyitották, majd ezt, a napirendi pontokban szereplő beszámolók követték. Horváth Sándor tű. őrnagy, megyei főügyeleti osztályvezető az elmúlt két év tevékenységének tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy megyénkben a főügyeleti osztály egységessé vált, megerősödött, így a káresemények felszámolásának támogatásával jelentős terhet tudnak levenni a tűzoltást vezetőkről. A hivatástudat és a kellő motiváció az állományban megvan, és a vezetői fórumrendszeren keresztül a lehetséges hibákat is gyorsan orvosolni tudják. A 2012-es szervezeti változások után itt is szemléletváltásra volt szükség, mely az elmúlt időszakban a gyakorlatban is sikeresen megvalósult, így a jó együttműködés a komplex eseménykezelés alapjává vált – tájékoztatott az őrnagy.

Vaskó Zoltán tű.hdgy., informatikus, az általa kifejlesztett pszichológiai adatkezelő programról és annak működéséről beszélt bővebben. Az elsősorban statisztikai adatbázisként induló programot az igényeknek megfelelően bővítették tovább, mely a későbbiekben országos adatbankként is szolgálhat majd.

A nem rendszeres hulladékszállítás, és a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos bejelentések kezelésének Hajdú-Bihar megyei helyzetéről Daróczi Attila tű. őrnagy, megyei iparbiztonsági főfelügyelő számolt be. A főfelügyelő kiemelte, hogy kilenc település érintett térségünkben a hulladékszállítási kijelölési eljárásban, és a szolgáltatásban zavar, vagy fennakadás sehol sem történt.

Ezt követően Szeifert Imre tű. főhadnagy, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője, a katasztrófavédelmi megbízottak feladatairól beszélt bővebben. A 2013 óta a rendszerben dolgozó megbízottakra jelentős kötelezettség hárul. A megyékben, járásonként egy személyhez tartozó számos település polgármestereivel, és közbiztonsági referenseivel való kapcsolat fontos eleme a munkájuknak. A tevékenységükbe beletartoznak többek között a polgári védelmi szervezetekhez és önkéntes mentőszervezetekhez, az ifjúsági versenyek szervezéséhez és a közösségi szolgálathoz kapcsolódó feladatok, továbbá a közbiztonsági referensek beszámoltatása, illetve a különböző tervdokumentációk kidolgozása a településekkel együttműködve.

Kerek László tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő a tűzoltóságok 2014. évi műveleti adatairól, kiemelt beavatkozásairól és azok tapasztalatairól tartott kimerítő előadást. A tavalyi évben megyénkben összesen 3070 tűzoltói esemény történt, melyből 2115 volt beavatkozást igénylő. A megyei hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok csaknem 91000 kilométert tettek meg a káresetek felszámolásának érdekében. A főfelügyelő az önkormányzati és önkéntes tűzoltóságok munkájáról is beszámolt, és mint elmondta, az önkormányzati egységek a káreseményeik felszámolását 80%-ban önállóan oldották meg. A Hajdú-Biharban történt 38 kéménytűz mellett, 30 szén-monoxid-szivárgáshoz riasztották valamelyik tűzoltó egységet, melyek során tizenegyen szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és ketten veszítették életüket.

A humán szolgálat vezetője, Dr. Pócsi-Benke Valéria tű. őrnagy végezetül a szervezeti teljesítményértékelésről tartott tájékoztatót a jelenlévőknek, majd ezt követően igazgató úr vázolta fel a jelen lévő vezetőknek, hogy az új esztendőben milyen új feladatok várnak a megyei igazgatóságra. Tábornok úr az ez évi elvárásait is megfogalmazta a vezetőkkel szemben – kiegyensúlyozott és megbízható teljesítményt vár el minden kirendeltségtől.

Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.

Kép: Kelemen-Madai Petra tű.hdgy.