Olvad a jég, vigyázzunk!

Rendőrség
A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság befagyott szabadvízi balesetek megelőzése érdekében tanácsokkal látja el a horgászokat, a jégen sportolókat.

A befagyott vízfelület mind a gyermekeket, mind a felnőtteket egyaránt vonzza, azonban szépsége mellett, komoly veszélyeket is hordoz. Télen a befagyott szabadvizek felületeit korcsolyázók lepik el, míg a nyugodtabb részeken horgászok jelennek meg.

Legtöbbször az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete eredményezi a jég-beszakadásos baleseteket, melyek sok esetben tragikus kimenetelűek. A tartósan enyhe időjárás, a hirtelen hőmérsékletváltozások nagymértékben befolyásolják a jégtakaró vastagságát, így az könnyen veszélyes lehet. A biztonságos jégen történő sportoláshoz kb. 18 cm vastagságú jég ajánlott!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a fagyott vizeken előforduló balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

  • A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog!
  • A szabad vizek jegén csak akkor és azokon a helyeken szabad tartózkodni, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá.
  • Tilos szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel (kivéve a biztonságos munkavégzést), kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon és azok mellékágain.

A horgászoknak a következőket kell betartania:

  • Amennyiben a befagyott vízfelületen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni (akár náddal, száraz ággal)
  • Lékhorgászatra mindig vigyenek magukkal egy hosszú botot, mert ha a jég beszakad alattuk, a botot keresztbe fordítva maguk előtt fogást tudnak keresni, s így a vízből gyorsan kimászni.
  • Ha többen mennek horgászni, javasolt, hogy vigyenek kötelet, melyet az egymástól megfelelő távolságra (legalább 15-20 m-re) tartózkodók rögzítsenek a derekukhoz. (Így a bajba kerülőnek a kötél segítségével segíteni tudnak.)
  • Amennyiben egyedül megy horgászni, vigyen magával kötelet, melynek egyik végét a saját derekára, másik végét a parton lévő fához, rögzített tárgyhoz kösse ki.
  • A jégkitermelést folytatóknak, vagy a halak oxigén ellátásának biztosítása érdekében 1 négyzetméternél nagyobb léket vágóknak a területet 1 méteres magasságban, legalább 10-10 centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal kell jelölni, melyet csak a lék újbóli, teljes befagyását követően kell, illetve kötelező eltávolítani!

Szabályszegés esetén a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki, figyelmeztetéssel élhet, vagy szabálysértési feljelentés tesz.

Ha mégis baj történne, a veszély elhárítása érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakat javasolja:

  • Amennyiben a jégen tartózkodás során gyanús ropogást, recsegést hall valaki, minél nagyobb testfelülettel a jégre kell feküdni és hason csúszva a legközelebbi biztos pontot meg kell próbálni elérni.

Jégbeszakadásnál a kihűlés és a végtagok elgyengülése – mely akár 10-15 perc után is megtörténhet – a legnagyobb ellenség. Jéghideg víz alatt oxigén nélkül az ember csak néhány másodpercig bírja!

Jégbeszakadás esetén az alábbiakat kell tenni:

  • Fontos kerülni a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban lévő szigetelő légréteget megőrizzük! (Annak ellenére, hogy a pánik és a kihűléstől való félelem miatt ösztönösen mozog ilyenkor az ember.)
  • Meg kell próbálni lábbal a jég szélét elérni és a part felé előrelökni magukat, illetve segítséget kérni.
  • Ha partot ért, azonnal menjen meleg helyre a testét törölje szárazra, szárítkozzon meg, igyon forró, meleg italt. Kávé és alkohol fogyasztása tilos!
  • Soha nem szabad felelőtlenül mások mentésébe kezdeni, a további jégbeszakadások miatt, mellyel csak tovább tetéznék a bajt.
  • Meg kell próbálni segítséget hívni, majd a mentést végző személyt kötelekkel, társakkal biztosítani. Ha más eszköz nincs, hosszú, erős ágat, vagy ruhadarabot kell nyújtani a jégbeszakadtnak. Ha többen vannak, egymás lábát fogva, hason fekve láncot alkotva lehet a legjobban segíteni.

A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a fagyott szabadvízi balesetek megelőzése érdekében kéri, hogy akár sportolni, akár horgászni megy a jégre, tartsa be a szabályokat, fogadja meg a rendőrségi ajánlásokat!