Delhusa Gjon nagyon örülne egy Kossuth-díjnak

Ország Party Zone

Delhusa Gjon 50 éve van a zenei pályán. Úgy érzi, már mindent elért, amit akart, de egy Kossuth-díjnak azért még nagyon örülne.

Delhusa Gjon a Borsnak adott interjújában elmondta: ő már boldogan áll félre, hiszen már megvalósította önmagát az elmúlt 50 évben, tudja, milyen a csúcson lenni.

Megkaptam többek között a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztet, az eMeRTon- és az Arany Zsiráf díjat, de a Kossuth-díjnak még nagyon örülnék. Kabos László jut eszembe, akinek amikor odaítélték, azt mondta Hofi Gézának és Latabár Kálmánnak: muszáj ezt akkor megkapni, amikor az ember fél lábbal már a sírban van?

– nyilatkozta a lapnak a művész, aki szerint őt azért külde az univerzum a Földre, hogy zenész legyen.

Delhusa Gjon hisz a spirituális világban, szereti a természetgyógyászatot, a mantrákat és meditál is. Indiában egy kolostorban azt mondta neki egy guru, hogy tudja, hogy Kelet-Európából jött és valamilyen művészettel foglalkozik. A guru azt is elmondta neki, az a dolga, hogy spirituálisan kevésbé fejlett embereknek “lefordítsa” azokat a dolgokat, amiket nem értenek.

Nem vegyítem a popszakmát a spirituális világgal, de bátran felvállalom, hogy a művészet igenis egy megfoghatatlan csoda. A zene a világ legerősebb gyógyító energiája. Az India-ház elnök asszonya egy nap azt kérte, mutasd meg, bizonyítsd be, hogy birtoklod ezeket az energiákat. Így történt, hogy a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán a dalaimmal sikerült egy rákbeteg kislány életét meghosszabbítanom.

Delhusa Gjonnak évtizedekkel ezelőtt még nem az átélés volt a legfontosabb, hanem az, hogy mindenáron slágereket prezentáljon a legmagasabb hangok ki­éneklésével. Ma ez már nem így van, ma abban leli örömét, ha minél nagyobb átéléssel adhatja elő a dalait.