Időjárás-előrejelzés március 15.

Időjárás-előrejelzés március 15-ére: lesz-e különleges esemény?

Ország

Nem egyszer tréfált már meg bennünket az időjárás március 15-e körül, és bár elsősorban az áprilist nevezzük szeszélyesnek, a tavasz első hónapja sokszor tartogat számunkra nem várt meglepetéseket.

Emlékezhetünk 2018 márciusára:

Hajdú-Bihar 29 településén nincs áram, szünetel a villamosközlekedés Debrecenben – írtuk meg közel hat éve.

Hajdú-Bihar megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében a hibák elhárításáig folyamatos rendőri jelenlétet biztosít – közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap délelőtt az MTI-vel.

De komoly havazás volt 2013 március 15-én is

Ekkor egy délnyugat felől érkező mediterrán ciklon alakította időjárásunkat, amely Közép-Európa felett találkozott az Európa északi felének időjárását ekkor már uraló hideg, sarkvidéki eredetű légtömegekkel. A hótakaró vastagsága a legtöbb helyen 25 centiméter alatti maradt, de a hideg levegő beáramlásával járó viharos széllel együtt az ország nyugati felében és az ország északkeleti, keleti részén súlyos közlekedési, illetve áram- és vízszolgáltatási problémákat okozott.

A 2013 március 15-ei rendkívüli hóhelyzet következtében nyolc súlyos baleset történt, és hat ember lelte halálát kihűlés miatt.

Emlékezetes, hogy az M1-es autópálya járhatóvá tételéhez Ausztriából kellett hókotrókat segítségül hívni. Ekkor küldte szét a kormány az alábbi SMS-t:

“Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!”

A várható időjárás 2024 március 15-én

Az előrejelzések szerint nyugodt tavaszi időt hoz idén március 15-e, nemzeti ünnepünk nagy széltől és csapadéktól is mentes lesz, igaz a napsütés nem lesz zavartalan – írja az Időkép. Nyugat felől délután a fátyolfelhőzet növekszik meg, máshol elsősorban gomolyfelhők lesznek az égen, de jelentős csapadék sehol sem várható, néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor.

A hajnali, reggeli órákban hűvös lesz, az Északi-középhegység térségében helyenként gyengén fagyhat és elsősorban itt pára-, ködfoltok is képződhetnek. Napközben 12 és 19 fok közé melegszik a levegő, a 20 fok közeli értékeket délnyugaton mérhetjük.

Szombaton aztán egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat és hoz többfelé esőt, záport, nyugaton néhol az ég is megdörrenhet.

Kapcsolódó:

Kritikus a hóhelyzet Hajdú-Biharban: tízezrek áram nélkül, megbénult a villamosközlekedés – Percről percre!