Iváncsa akkumulátorgyár

Három haláleset történt az iváncsai akkumulátorgyár építése alatt

Ország

Másfél év alatt négy baleset történt a dél-koreai SK ON (SK Innovation) iváncsai akkumulátorgyárának építése során, melyből három halálos kimenetelű volt, a negyedikben pedig 14 ember került veszélybe – tudta meg a 24.hu közérdekű adatigényléssel a Fejér megyei kormányhivataltól.

2022 májusában meghalt egy 52 éves férfi, miután rádőlt az általa vezetett hidraulikus emelőgép. A hivatal több hibát is észlelt az ellenőrzés során, de nem szabott ki büntetést a gyárra.

2023 januárjában egy 39 éves szlovák férfi elütött egy 38 éves szlovák férfit, aki meghalt. Pár nappal később pedig egy dél-koreai munkás halt meg kábelezés közben. A munkavédelmi hatóság utóbbival kapcsolatban megállapította, a munkáltató mulasztása miatt nem teljesültek az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételei, amivel a foglalkoztató súlyosan és közvetlenül veszélyeztette a balesetben meghalt dolgozó egészségét, testi épségét. Végül kötelezték a munkáltatót, hogy követelje meg az egyéni védőeszközök használatát, valamint 442 ezer forint munkavédelmi bírságot kellett befizetnie.

A negyedik balesetben 14 dolgozó egészségét, testi épségét veszélyeztették, közülük 12-en lettek rosszul feltételezhetően nagy mennyiségű NCM-portól, ami rákkeltő. A hatóság emberei nem is tudtak belépni a területre az ellenőrzés során, csak egy ablakon néztek be: zajlott a munka a területen, a balesetet nem dokumentálták. Ezért a vállalat 3,78 millió forintos bírságot kapott.