Molnár Anna meteorológus

Ennyi volt, megszünteti a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Ország

Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait január 1-jétől a 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – jelentette be honlapján a kormány. Ezzel a már eleve fekete bárányként kezelt szervezetet teljesen kivégzik.

A tervezet szerint a rendelet hatálya alá tartozó meteorológiai adatoknak hiteles meteorológiai adatoknak kell lenniük, amelyeket minőségirányítási rendszerrel rendelkező szervezet kalibráló laboratóriumban működtet. Ha a nyilvánosság meteorológiai tájékoztatására irányuló tevékenység során, a piaci szereplők nem felelnek meg ennek a követelménynek,

akkor az eredményeiket, előrejelzéseiket stb. A „nem hiteles adat” kifejezés használatával megjelölve tehetik majd csak elérhetővé és szolgáltathatják más felé.

A Portfolio cikke szerint a rendelet részletesen szabályozza, hogy ki végezhet meteorológiai szolgáltatási tevékenységet: a jövőben erre csak okleveles meteorológusoknak, valamint olyan jogi személyeknek vagy gazdálkodó szervezeteknek, akik okleveles meteorológusokat alkalmaznak lesz lehetőségük.

Itt a válasz az elmaradt tűzijátékra: Palkovics kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit

A nemzeti meteorológiai adatbázis adatgazda feladatait a HungaroMet látja el. A rendelet meghatározza az adatokhoz való hozzáférés és azok használatának szabályait, beleértve az adatok védelmét is. Ennek része az is – ami a piaci szereplőknek új helyzetet teremthet – , hogy bár ingyenesen hozzáférhetővé teszi a cég az adatait a meteorológiai közadat portálon, de

Ha azok felhasználásával egyedi, hozzáadott értéket tartalmazó szolgáltatást végez, a hozzáadott érték előállításának költségét jogosult a felhasználótól igényelni.

A rendelet meghatározza a jogi következményeket azok számára, akik nem tartják be a meteorológiai tevékenységekre vonatkozó szabályokat és előírásokat. Ezek közé tartozik a pénzbírság, a tevékenység felfüggesztése vagy a meteorológiai jogosultságok visszavonása is.