Gulyás Gergely: a kormány a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjemeléssel

Ország

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kifejtette: a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Ez a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent – mondta.

Közölte: egy átlagos nyugdíj esetén, ami eddig 210 700 forint volt, a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint. Novemberben visszamenőlegesen is kifizetik a nyugdíjasoknak az emelést, ami azt jelenti, hogy az októberi nyugdíjhoz képest átlagosan közel félhavi, egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintos többlettel számolhatnak a nyugdíjasok – ismertette a miniszter. Hozzátette: ez éves szinten azt eredményezi, hogy csaknem 85 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok. Gulyás Gergely elmondta, hogy ez a mintegy 2,5 millió nyugdíjas esetén a költségvetésnek 190 milliárd forintos kiadást jelent.

Brüsszel, migráncsok

A miniszter arról is beszélt, hogy az illegális bevándorlás tekintetében az alapvető hozzáálláson kell változtatni, Brüsszel ma szervezni akarja a migrációt és nem megállítani.

A tárcavezető hangsúlyozta: a migráció nemzeti hatáskörbe tartozik, mindenki szabadon eldöntheti, hogy kivel szeretne együtt élni és kivel nem, a külső határvédelem pedig európai uniós kötelezettség, amelyet nem lehet elhanyagolni, mert az olyan feszültségekhez vezet, mint amelyek az Európában már számtalan helyen létrejött párhuzamos társadalmak miatt kézzelfoghatók.

Gulyás Gergely közölte: a német kormány álláspontjának változása miatt már nincs meg az a blokkoló kisebbség az Európai Unióban, amely a migrációs paktum továbbvitelét eddig gátolta. Ugyanakkor “eszméletlen állapotok alakultak ki Európában”, és ezzel a migrációs paktummal csak azt tudják előidézni, hogy a schengeni határ mentén érintett országokból “Lampedusát csináljanak”, amit a kormány elfogadhatatlannak tart – emelte ki a miniszter.

“Brüsszel visszaél a hatalmával, az Európai Bizottság időhúzásra játszik”

Brüsszel visszaél a hatalmával, az Európai Bizottság (EB) időhúzásra játszik – értékelte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetési helyzetét.

Gulyás Gergely azt mondta, az EB húzza az időt annak érdekében, hogy ne jussanak a pedagógusok fizetésemeléshez, hogy ne történjenek egészségügyi fejlesztések, és hogy a magyar hallgatók minél később juthassanak hozzá az őket is megillető ösztöndíjakhoz, elsősorban az Erasmushoz.

Mindenféle közösségi jogalap nélküli a bizottság eljárása, a testület által írásban visszaigazolt jogszabály-módosítást követően tesznek fel újabb kérdéseket – mondta.

A miniszter jelezte, a magyar kormány megválaszolja a kérdéseket, de remélik, nem azért tettek fel újabb kérdéseket, mert a pénzt másra költötték el, “ne adj, Isten, Európai Unión kívül országnak adták oda”.

Működik az ukrán gabonára bevezetett importtilalom

A kormány értékelése szerint működik az ukrán gabonára bevezetett importtilalom – közölte Gulyás Gergely. Megerősítette: a kabinet elengedhetetlennek tartja a magyar nemzetiség anyanyelvhasználati jogának helyreállítását Ukrajnában.

A tárcavezető helyesnek nevezte egyes ukrán mezőgazdasági termékek Magyarországra való behozatalának tilalmát. Elmondta, továbbra sem szeretnék, hogy a magyar agrárpiacot olcsó és rosszabb minőségű ukrán gabona árassza el.

Jelezte, a magyar kormány abban továbbra is partner, hogy az afrikai országoknak juttassák el ezeket a termékeket, így Magyarországon is át lehet szállítani azokat.

A miniszter azt mondta, a magyar kisebbség nyelvhasználati jogának helyreállítása nélkül Magyarország semmilyen előrelépést nem támogat Ukrajnával kapcsolatban nemzetközi fórumokon. Ha Európának vannak még olyan értékei, amelyeket mindenkinek képviselnie kell, akkor a nemzetiségi nyelvhasználat ügye ilyen, különösen az oktatásban – jelentette ki.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarország továbbra is azonnali tűzszünetet sürget Ukrajnában.

A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának éve lehet

A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának éve lehet – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely a jövő évi gazdasági kilátásokról szólva azt mondta, azt követően, hogy idén le tudják törni az inflációt, és már novemberben egy számjegyű lehet a drágulás, a kormány abban bízik, hogy a jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának éve lesz.

Közölte, minden mértékadó előrejelzés és az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) szerint is reális, hogy 2024-ben a térségben Magyarország növekedhet a legjobban.