Bödőcs Tibor

Bödőcs Orbánról: “Rossz látni, hogy türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t”

Ország

Nagyinterjút adott a Válasz Online-nak Bödőcs Tibor, Magyarország egyik legnépszerűbb humoristája. Beszélt a ráaggatott főellenzéki szerepről, Orbán Viktorról Fábri Sándorról, valamint arról is, hogy miért maradt a Librinél, miután az MCC tulajdonába került a kiadó.

Érdekes is a vád, amely szerint én úgy kollaborálok, hogy az adóforintjaimon felül még a könyvem bevételének egy részét is viszi a kleptokrácia. Tehát nem lefizetnek, hanem kicsit jobban meglopnak. Így megy ez. Az Indexnél nyilván bele tudnak szólni a szerkesztésbe, látom én is, mi megy ott, de nálam mégis hogyan? Most, hogy megjelenik a könyv, mondjuk megnézem majd, beleírtak-e, vagy kihúztak-e belőle poénokat azóta, hogy leadtam

– mondta a Prímszámok hóesésben című, most megjelent új könyvéről.

Bödőcs Tibor reagált Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának szavaira, aki azt mondta róla, hogy „elkezdett átmenni kritikátlan ellenzékibe, és egyre butábban csinálja”.

Demeternek arra az állítására, hogy a Libri többek között rajta keresi meg azt a pénzt, amit a szépírókon elveszítenek ezt mondta:

Ha így van, akkor amit én végzek, az maga a kultúrmisszió! Az én nagy példányszámú bagatelljeim bevételéből tudnak kiadni valódi, értékes irodalmat! Amíg ott van ez a szakmai stáb a Librinél, azt mondták, azt írok, amit akarok. Én meg azt, hogy mindenképpen azt írok, amit akarok, csak egy idő után, esetleg, már nem ennél a kiadónál. A több százmilliárdból felpumpált MCC nyilván nem azért foglalta el a Librit is, mert szükségük van arra a néhány milliárdra, amennyit ez évente termel. Az nekik a kávéköltség. Vagy a Tucker Carlson szállásdíja. Papíron

mondta Bödőcs Tibor, aki nem élvezi a ráaggatott főellenzéki szerepét, szerinte életművének elenyésző része miatt szálka a kormány szemében. Nem akar igazságtalan lenni az ellenzékkel, de látni az eredményt, és ha ő ellenzéki interjút néz, „az illető a harmadik mondatnál már százalékokról beszél meg arról, hány helyük lesz majd az Európai Parlamentben”.

“Andi! Hívott a bank, megtelt a számlánk! Micsinyájjak?” Mészáros Lőrinc téli gondolatait tolmácsolja Bödőcs Tibor

A kérdésre, hogy fideszesek nem is járnak az előadásaira, elmondta, hogy nyáron, egy kisvárosban eljött a helyi, NB2-es Fidesz, de – neki így mesélték – név nélkül vették a jegyet. Miközben a helyszínen úgyis látják egymást. “Sőt, kakadu (Szijjártó Péter – a szerk., de elhatárolódunk 🙂 ) valamelyik munkatársa is megjelent az egyik előadásomon. Az már magas szint, nem?”

Orbán pedig szerinte:

(A basa) jobban érzi a tömegdemokrácia lényegét, lakodalmas rock-jellegét, azt, hogy le kell menni kutyába.

Bödőcsöt viszont inkább az aggasztja, hogy türk basánk úgy nézi a cárevicset, ahogy Komár Laci nézte Elvis Presley-t. Ezt azért rossz látni. Hogy soha, egyetlen rossz szavuk nincs „apura”, a „hanyatló Nyugatot” ostorozó több száz éves sztereotípiák viszont annál gyakoribbak – mondta a humorista.