Áder János és Kaderják Péter

Áder János ismét kiállt az akkumulátorgyárak mellett, a debrecenit is megszakértette

Ország

Áder János volt köztársasági elnök az Indexnek adott interjút, amelyben ismét kiállt az akkumulátorgyártás mellett.

Az interjú legfontosabb állításai:

– ma a legfejlettebb, leggazdaságosabb technológia a lítiumion-akkumulátor;

– az akkumulátorokat valahol elő kell állítani;

– ha Magyarországon minden akkumulátorgyárat megépítenek, ami tervben van, akkor az európai igények 20 százalékát fogjuk kielégíteni;

– szigorú környezetvédelmi normákat kell előírni.

A debreceni gyárral kapcsolatban elmondta, miután utánanézett, arra jutott, hogy

“alapvetően azt a vizet, amire szüksége van az akkumulátorgyárnak, hűtésre használják. Nem kell ivóvíz minőségűnek lennie, lehet szürke szennyvíz is. Debrecenben az a megoldás, hogy a tisztított szennyvizet használják hűtésre. A szürke szennyvizet – ami már rendelkezésre áll – így kerülőúton vezetik el, de az nem fog szennyeződni, ha betartják a szabályokat. Szigorú környezetvédelmi normákat kell előírni, legyen szó levegőszennyezésről, talajszennyezésről, vízszennyezésről, és azokat be kell tartatni. Ha megsértik, akár be is kell zárni az üzemet. Türingiában a tartományi zöld-szociáldemokrata kormány a legjobb beruházásnak minősítette az akkumulátorgyár építését.”

Áder János: a debreceniek megnyugodhatnak, nem lesz vízszennyezés

A volt köztársasági elnök szerint nincs más alternatíva.

“Higgyük el, ha ezt Németországban jónak tartják, akkor ugyanez a technológia, ugyanezzel a fegyelemmel alkalmazható Magyarországon is. Ha komolyan gondoljuk a közlekedés zöldítését, akkor szükségünk lesz a lítiumion-akkumulátorokra. Ha valaki mond egy másik technológiai megoldást, akkor felteszem a kezem és azt mondom, menjünk abba az irányba, de még senki nem mondott ilyet”

– mondta a beszélgetés során Áder.

Itt lehet elolvasni a teljes interjút.