Szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó

Két dolgozó halála után a katasztrófavédelemi visszavonta a szigetszentmiklósi Szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó engedélyét

Ország

Két dolgozó halt meg márciusban a szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosító gyárban, derítette ki az Átlátszó. Egyikük egy eldugult darálógépet akart kitisztítani úgy, hogy flex-szel lyukat vágott rajta. Ez okozta a robbanás, amiben aznap meghalt.

Egy másik munkás a baleset idején a közelben tartózkodott – életéért hetekig küzdöttek a kórházban, végül belehalt sérüléseibe. Hozzátartozója szerint súlyos égési sérülései voltak, tüdőgyulladást, majd vérmérgezést kapott, és folyamatosan romlott az állapota addig, míg végül feladta a küzdelmet. 5 gyermekét és 5 unokáját hagyta hátra.

A baleset után – számolt be az RTL Híradó – a katasztrófavédelem vizsgálatot indított, ebben megállapították, hogy a cég nem alakította ki a biztonságos üzemeltetés feltételeit megteremtő oktatási, képzési rendszert, így határozatban megtiltották a veszélyes tevékenység folytatását és visszavonták a katasztrófavédelmi engedélyt.

A Mikepércsi Anyák eljárást kezdeményeztek Debrecen önkormányzata ellen

Nagy János polgármester szerint a határozat alapján az üzem nem működhet Szigetszentmiklóson ezekkel a feltételekkel. A polgármester hozzátette, az önkormányzat nem zárathatja be a gyárat, és erre a katasztrófavédelem határozata sem kötelezheti. A jövőbeni működéshez az előírásokat szigorú követelemények között be kell tartaniuk.

A katasztrófavédelem az RTLmegkeresésére közölte, a veszélyes anyag mennyiségének csökkentése miatt a telephely nem minősül veszélyes üzemnek, így nem tartozik a katasztrófavédelmi törvény hatálya alá. A baleset után a gyár 10 millió forintos büntetést kapott a munkavédelmi hatóságtól.